Volledig scherm
ANP

Opinie - Discussie Brainport gemiste kans

OPINIE - Dit artikel komt van de hand van Mathieu Hampton. Hij zit in het bestuur van de Libertarische Partij, waar hij coördinator sociale media is. Hij woont in Mierlo.

De verbolgen reacties van de politiek op het kabinetsbesluit om Brainport niet dezelfde status te geven als Schiphol en de Rotterdamse havens spreken boekdelen. Het is een gemiste kans om de structuur van de Nederlandse economie aan een stevig debat te onderwerpen.

Verborgen kosten
Politici grijpen deze discussies vooral aan om manieren te zoeken om meer geld en macht naar zich toe te trekken. Meer geld voor politici betekent, echter, minder geld voor hardwerkende burgers en ondernemers die in Nederland hun hoofd boven water proberen te houden. De discussie is eenzijdig en vertelt niet het hele verhaal. Wat er in de krant en op het internet staat is het verhaal van talloze miljoenen euro's subsidiegelden die naar winstgevende bedrijven met goede politieke connecties stromen en belangenverenigingen die bij de landelijke politiek het 'topsectorenbeleid' voor elkaar heeft weten te krijgen. Wat we niet zien is de bakker die geen nieuwe oven kan kopen omdat zijn belastingen zo hoog zijn. Of een slager die een medewerker moet ontslaan omdat hij geen handige lobbyisten in Den Haag heeft. Wat wij niet zien zijn de scholen die niet gebouwd worden of een niet goed functionerend politieapparaat omdat zelfs politici een euro maar één keer kunnen uitgeven. Deze verborgen kosten komen we niet in de krant tegen.

Vriendjespolitiek
Ondernemerschap is een vak. Je maakt een product. Je verkoopt een dienst. Dat doe je beter dan je concurrent. Zo hoort het te werken, tenminste. Een onderdeel van het vak lijkt, echter, te zijn om hoe je zoveel mogelijk subsidiegeld kan krijgen. Dit gedrag heet rentseeking en komt overal in de economie voor. Onze gigantische overheid is bestuurd door politici die vooral uit zijn op hun herverkiezing en delen daarom andermans geld uit alsof het niets is. Miljarden teveel per jaar worden besteed aan allerlei politieke hobby's. Deze mensen komen bij elkaar in een industrie die opgetuigd is om deze gelden los te krijgen zonder ook maar iets van waarde toe te voegen. Deze industrie ontleent haar bestaansrecht aan het afromen van het geld van bedrijven en burgers die de pech hebben om geen goede politieke connectie te hebben. De moral hazard (moreel risico, red.) van dit systeem is gigantisch. Het behoeft weinig verbeeldingskracht om je voor te stellen dat de economie als geheel er helemaal niets mee opschiet. Geld van Pieter aan Paul geven is zinloos als Pieter daardoor zelf minder te besteden heeft. Bovendien geeft het de burgers van dit land het gevoel dat belasten en het geld weer weggeven aan winstgevende bedrijven bij het kapitalisme hoort. Het tegenovergestelde is waar: dit is vriendjespolitiek ten top.

Bedrijven moeten elkaar op de open markt beconcurreren, zonder staatsinmenging. Mensen met goede ideeën halen hun geld op bij investeerders die daarin een goede besteding van hun geld zien. De bakker kan dan gerust zijn oven kopen. De slager kan een aanbouw betalen en nieuwe medewerkers aannemen. De burger kan daar zijn aankopen doen en nog wat overhouden voor een extraatje. De investeerder die Paul geld voor zijn start-up geeft neemt vrijwillig de gok. Zó hoort het in een vrije samenleving te werken. Het is een gemiste kans dat deze discussie niet aangezwengeld is.