Volledig scherm

Opinie - Dokter moet vooral luisteren naar klachten patiënt over bijwerkingen

OPINIE - De auteur Jan Ramakers komt uit Vessem.

Ruud Thelosen schrijft in zijn opinieverhaal 'Met een vodje papier het bos in' over het afwegen van medicijngebruik en bijwerkingen (ED 29 september). Mensen krijgen inderdaad frequent te maken met bijwerkingen van medicijnen.

Bijvoorbeeld wordt er standaard bij medicijnen maar even een maagbeschermer bij gedaan, wat aantoont dat veel geneesmiddelen een beschadigend effect op een gezonde maag kunnen hebben – en veelvuldig niet op de maag alleen.

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling meldde al: 'Ik heb liever een aandoening dan de bijwerking van de pillen.' Het gelijk van Pauling werd in de VS bevestigd, daar is gebruik van geneesmiddelen doodsoorzaak nummer drie. Op www.lareb.nl, de landelijke website voor registratie van bijwerkingen, kunnen veel bijwerkingen worden gevonden die niet op bijsluiters zijn vermeld.

De stelling van Thelosen, dat de dokter voordelen en nadelen beter tegen elkaar kan afwegen, is juist. En niet slechts volgens de door Thelosen voorgestelde methode van Failure Mode Effect Analysis, zeg maar de kans op een bepaalde bijwerking maal de zwaarte van die bijwerking.

De dokter moet vooral ook luisteren naar de klachten van de individuele patiënt over bijwerkingen. En hij moet dan vooral niet de bijwerkingen wegpoetsen met weer een ander geneesmiddel dat vervolgens ook weer bijwerkingen kan hebben... eindigend in een tas vol geneesmiddelen.