Volledig scherm
© Bert Jansen

Opinie - Doorrijder veroorzaakt boosheid en verdriet

OPINIE - Alice Rijk uit Gerwen is de auteur van dit opinie-artikel. Haar moeder is eerder dit jaar aangereden op de Tarwelaan in Eindhoven, waarna de bestuurder doorreed. Alice vertelt wat de gevolgen zijn voor haar moeder en haar familie.

Op 1 februari is mijn toen 83-jarige moeder bij het oversteken van de Tarwelaan in Eindhoven om ongeveer 18.30 uur door een donker gekleurde auto aangereden. De bestuurder van deze auto stopte niet, maar reed door. Mijn moeder hield aan dit ongeval een forse hersenschudding en een verbrijzelde knie over.

Zij hield er echter nog veel meer aan over: een delier tijdens ziekenhuisopname, na 2 operaties veel pijn en een verblijf van 5 maanden in een revalidatiecentrum, waarna zij uiteindelijk moest horen dat lopen voortaan niet meer mogelijk zou zijn.

Afhankelijk
Mijn moeder was een onafhankelijke vrouw die geen medicijnen of hulpmiddelen gebruikte. Nu zit zij de hele dag in een rolstoel, is afhankelijk van zorg en hulp, kan niet meer gaan en staan waar zij wil.

Mijn vader heeft veel stress gehad rondom de situatie van mijn moeder. Zij werden door het ongeval van elkaar gescheiden. In mei van dit jaar is mijn vader onverwacht overleden. Moeder kon na ontslag uit het revalidatiecentrum niet meer terug naar het oude huis en woont nu alleen in een voor haar totaal onbekend appartement. Alles rondom haar herinnert aan verlies.

Verdriet
Degene die moeder aanreed en niet stopte om hulp te verlenen, heeft niet alleen het leven van mijn moeder compleet veranderd maar ook dat van haar gezin en familie. Naast boosheid is er vooral veel verdriet.

Doorrijden na een verkeersongeluk waarbij doden en/of gewonden vallen is een misdrijf. De veroorzaker van dit ongeval is in mijn ogen niets meer of minder dan een misdadiger en zou als veroorzaker van een misdrijf als zodanig vervolgd en gestraft moeten worden.