Volledig scherm
Op De Braak kan een zwembad onderdeel uitmaken van een groter sportcomplex. foto ronald otter

Opinie - Een zwembad mag wat kosten

OPINIE - Stef Stevens is de auteur van dit artikel. Hij is raadslid voor D66 in Helmond.

Helmond verdient een passend zwembad, voor een goede prijs en op de juiste plaats. De voorkeur gaat daarbij uit naar De Braak.

Geldverspilling
Iedere politicus heeft wel een reden om de politiek in te gaan. Die van mij was dat ik een hekel heb aan verspilling van gemeenschapsgeld. Mijn eerste stuk dat ik hier ooit over geschreven heb, ging over het feit dat ik wilde voorkomen dat Helmond ooit in het programma "Dat kannie waar zijn" een hoofdrol zou spelen. Helaas, net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had de realiteit mij al ingehaald. Theo van Mullekom van Helmond Aktief kwam vol in beeld over de 'verspilling' van het geld dat betaald is voor renovatie van sluis 7 tussen Aarle-Rixtel en Helmond. Dit schrijf ik tussen aanhalingstekens, omdat ik blijf hopen dat de brug bij Aarle-Rixtel in de toekomst toch open gaat gedurende het vaarseizoen en de boten weer tot Helmond kunnen gaan varen. In mijn ogen is dit dus een onterecht onderwerp voor "Dat kannie waar zijn".

Huren
Tijdens de raadsvergadering van 1 november was mijn onderwerp 'het nieuwe zwembad voor Helmond'. Voor D66 zou de juiste locatie De Braak zijn, waar een nieuwe sportcampus moet komen. Het nieuwe zwembad past daar uitstekend bij. Het kan dan ook goedkoper gebouwd worden, omdat het mee gaat in een groter project. Een van de andere opties, voorgesteld door het college van B en W, is een nieuw zwembad op Suytkade bij Fitland. Het zou gebouwd moeten worden door een marktpartij (Fitland?) en de gemeente zou het dan gaan huren. Ik zag hier een parallel met de financiële constructie bij de sporthal van Fitland.

Ik ben mij toen gaan verdiepen in die constructie en kwam er achter, op basis van een raadsinformatiebrief uit 2007, dat de gemeente gedurende de looptijd meer dan 50 miljoen euro aan huur gaat betalen. Dit mede door een vaste indexatie van jaarlijks 3 procent gedurende 39 jaar. Dit getal werd genoemd door wethouder Frans Stienen tijdens de vergadering van de commissie Omgeving, dezelfde wethouder die destijds medeverantwoordelijk was voor deze deal.

Deal
"Dat kannie waar zijn" was de eerste gedachte die bij mij op kwam. Helaas, de deal is zo als hij is. Helmond verdient het zwembad dat bij de stad past, voor een goede prijs en op de juiste plaats. Als dat niet door een marktpartij geleverd kan worden, moeten we het zelf in de hand houden en verantwoordelijkheid nemen. Liever geen deal dan een slechte deal.

De gemeente is geen bedrijf. Politiek mag geld kosten als daar het algemeen belang mee wordt gediend en het geld goed wordt besteed. D66 wil voorkomen dat we over een paar jaar weer moeten roepen: "Dat kannie waar zijn".