Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Eerbetoon aan zwerfafval-rapers

OPINIE - De auteur is Jean Peeters uit Eindhoven.

Dat het milieu prioriteit heeft voor deze regering, daar heb ik weinig aanwijzingen voor.

Duurzame 100
En ik zie dat bevestigd in de duurzame 100 van Trouw (11 oktober). Daar staat noch een minister(ie) in noch een volksvertegenwoordiger van een van de partijen die deze regering in stand houden.

Dat mag je minstens zorgelijk noemen. Sterker: het is een schande voor degenen die zeggen dat ze een weldaad zijn voor het vaderland. Hun non-beleid kan op termijn zelfs een ramp voor dat vaderland worden.

Daarentegen word ik aangenaam getroffen door de aanwezigheid van Henk Vrugt in deze lijst. Hij krijgt van Trouw de aanmoedigingsprijs voor een opvallend lokaal initiatief. Omdat hij van zijn dokter elke dag een halfuur moest gaan lopen, ontwikkelde hij een 'zwerfafval-tic'. Hij raapt alles op wat anderen – wandelaars, fietsers, brommers, autorijders – aan blikjes, zakjes, flesjes en plastic zonder nadenken het milieu in smijten. En die dan de gemeente soms ook nog verwijten dat die (hun) rotzooi niet tijdig opruimt.

Afvalverzamelen
Ik zie deze nominatie ook als een eerbetoon aan onze eigen buurt-Henk-Vrugt, die regelmatig zijn eigen rondjes afvalverzamelen loopt. En zo zijn er gelukkig veel meer.

Dan komt in mijn herinnering de enige stevige woordenwisseling die ik ooit met mijn zus gehad heb op. Ik had geen auto en als ik met de trein op bezoek kwam, kwamen zij en haar man me met de auto van het station halen. We hadden op een parkeerplaatsje naast het station een lekker frietje gegeten en ze gooiden het bakje met restjes – hup – de auto uit, de straat op. Ik vond dat aso en protesteerde. Zij snapten daar niets van. Er lag toch al een hoop soortgelijk afval en 'daar is de gemeente toch voor'. Zo werkt dat!

De gemeente zou op maandagmorgen inderdaad die troep komen opruimen. Maar of ze daar voor is? Ze zou ook kunnen zeggen: 'Dierbare gemeenteleden, maak geen rotzooi en als je het wel doet, ruim het dan ook zelf maar op. En als je dat niet doet, leef je maar tussen die rotzooi, die je zelf veroorzaakt hebt.' Maar ja, de meeste rotzooi in je buurt wordt niet door je buurtgenoten achtergelaten, maar door passanten, wat wij daar in die auto zaten te bewijzen. Op je eigen erf gooi je het afval niet zomaar het raam uit. Vreemd volk zijn we soms toch.

Verantwoordelijkheid afwentelen
Je kunt de verantwoordelijkheid voor het milieu echt niet afwentelen op de regering of de gemeente. Maar het zou wel inspirerend zijn als er uit deze kringen volgend jaar een aantal in de top van die duurzame 100 van Trouw zou staan. Dat zou heel positief uitwerken op alle buurtgenoten en passanten en heel zeker voor onze nakomelingen en de toekomst van ons dierbaar vaderland.