Volledig scherm
Een luchtfoto van Luyksgestel die de zondag na de hagelstorm van donderdag werd gemaakt, laat zien hoe groot de schade is. Vrijwel alle daken zitten vol gaten en zijn daarom afgedekt met blauwe en oranje zeilen.

Opinie - Erken ramp en help gedupeerden

OPINIE - Jaco Geurts en Erik Ronnes zijn Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij hebben deze opinie bijdrage geschreven.

Het CDA wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Landbouw) een onafhankelijke commissie instelt die de schade door het noodweer in Zuidoost-Nederland inventariseert en taxeert.Deze commissie kan de huidige patstelling doorbreken. Burgers, boeren en tuinders hebben voor ruim 100 miljoen euro schade geleden door de hagelbuien en zware regenval. Duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen kunnen als verloren worden beschouwd.

Tijdens het overleg met de staatssecretaris heeft het CDA gepleit voor een noodfonds. Het antwoord was nee. Ook op de vraag om het getroffen gebied voor ondersteuning uit Brusselse fondsen in aanmerking te laten komen, was het antwoord nee. We vroegen nationale solidariteit voor de gedupeerden. In Duitsland en België is die er wel. En ook daar zei de staatssecretaris nee op. Het wordt tijd dat de staatssecretaris eens ja zegt.

Samen met het bedrijfsleven en de verzekeraars zal Van Dam moeten kijken wat nodig is om de getroffen bedrijven overeind te houden. Dat zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn.

Dit kabinet kan geen uitzicht bieden voor de gedupeerden in Zuidoost-Nederland. Terwijl de antwoorden op schriftelijke vragen van collega-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aan Europees commissaris voor landbouw Phil Hogan duidelijk maakten dat financiële ondersteuning voor burgers en ondernemers na extreme weersomstandigheden gewoon mogelijk is. Beieren heeft recent 31,5 miljoen euro uit een EU solidariteitsfonds gekregen.

Naast de genoemde commissie wil het CDA een fonds zoals dat ook in de dierhouderij met het diergezondheidsfonds is vormgegeven. Een fonds gevuld door betrokkenen. Dit fonds kan een oplossing bieden voor onverzekerbare schade en plantenziekten. Ook de assurantiebelasting op de brede weersverzekering moet lager, om deze interessanter te maken voor telers. Andere lidstaten vragen hierover geen of nauwelijks belasting, zoals blijkt uit de brief van de staatssecretaris.

Het CDA roept de staatssecretaris op zich beter te verdiepen in deze ramp. Erken dat sprake is van een ramp en laat mensen niet aan hun lot over. Er zijn mogelijkheden genoeg om de gedupeerden te steunen: verbreek de patstelling en ga bij de mensen thuis langs.