Volledig scherm
Frans Stienen. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Opinie - Frans Stienen valt in herhaling met pleidooi voor één regiogemeente

OPINIE - Wil Rombouts is fractievoorzitter van de PvdA in Bergeijk. Hij is de schrijver van deze opinie bijdrage.

Opnieuw pakt CDA-wethouder Frans Stienen uit Helmond groots uit met zijn bekende pleidooi voor één regiogemeente in Zuidoost-Brabant. Net zomin verrassend is het dat met name de kleinere gemeenten de zwartepiet toegeschoven krijgen. Zij zijn er volgens Stienen de oorzaak van dat er onvoldoende wordt doorgepakt op regionale thema's zoals economie, woningbouw en veiligheid.

Inhoudelijk heeft de Helmondse wethouder een punt, maar hij heeft geen enkel gevoel voor de argumenten van de tegenstanders. Dat is ook niet nieuw, trouwens.

Zo ook zijn redenering dat er een groot informeel draagvlak is van collegeleden en ambtenaren. Daar schieten we niks mee op als de gemeenteraden niet in kunnen stemmen.

Achterban
Wat dat betreft: hoe zit het met de mening van zijn eigen achterban, het CDA? Die partij is in heel veel gemeentes in de regio sterk vertegenwoordigd. In Bergeijk bijvoorbeeld heeft het CDA de meerderheid in de raad....

Ik ben het met Stienen eens dat om regionale problemen op te lossen er een sterk regionaal en democratisch bestuur nodig is. Maar ik vind ook dat tegelijkertijd de politiek dicht bij de mensen moet blijven. Lokaal wat lokaal kan, en regionaal wat regionaal nodig is. Niet door grootschalige herindeling maar door een regionale raad. Of een constructie van verdergaand delegeren van bevoegdheden en middelen aan bijvoorbeeld de gemeenteraad van Eindhoven. Maar ook ik val – opnieuw – in herhaling.