Volledig scherm

Opinie - Geef Eindhoven de Vestdijk terug, mét water

OPINIE - De auteur Rob van Kalmthout is gebiedsontwikkelaar bij Heijmans. Hij woont in Nuenen.

In het ED werd de herinrichting van de Vestdijk aangekondigd (12 oktober). Door veel sluipverkeer is de luchtkwaliteit van de Vestdijk in Eindhoven op een onaanvaardbaar niveau terechtgekomen.

Ambitie
Het is de ambitie van de gemeente om de Vestdijk weer leefbaar te maken. Met een virtual reality-presentatie werd een inrichtingsvoorstel gemaakt voor de nieuwe Vestdijk. Wat mij betreft een ontwerp van een straat zoals er zo velen zijn: functioneel en overzichtelijk.

Dat was voor mij aanleiding om eens terug te kijken in de tijd. Ruim een eeuw geleden (1910) toen de gemeente de Vestdijk, die destijds gedeeltelijk de Groote Dijk heette, ook opnieuw inrichtte. De straat aan de linkerzijde is de Raiffeisenstraat en op de hoek staat het inmiddels witgeverfde pand van de familie Mignot. Maar wat direct opvalt is het water van de stadsvest, het stedelijk water waar de Vestdijk zijn naam aan ontleent. De stadsvest was onderdeel van een stelsel aan stadsgrachtjes in Eindhoven, waar namen als de Keizersgracht en de Wal ook nog aan herinneren.

Nieuwe Stadsvest
Volgens mij is dit stadsgrachtje ook een heel 21ste eeuwse oplossing. Ik pleit daarom voor een Nieuwe Stadsvest die een aantal vraagstukken van deze tijd op slimme wijze met elkaar verbindt. Zo hebben we nu immers te maken met versteende steden die de hedendaagse hoosbuien niet meer kunnen bergen en tot wateroverlast leiden. Een stadsgracht kan een bijdrage leveren voor dit vraagstuk. Daarnaast warmen steden enorm op. Het is bekend dat de temperatuur in de binnensteden tot 5 graden hoger kan oplopen dan in het buitengebied. Onaangenaam om in te verblijven en te wonen en zelfs slecht voor de ouderen onder ons. Een stadsgracht kan aan verkoeling bijdragen. Maar bovenal geeft dit ontwerp de Vestdijk een onderscheidend karakter, iets dat Eindhoven wel kan gebruiken.

Niet alleen voor de eigen inwoners maar ook voor de vele bezoekers en expats. Door een goed landschappelijk ontwerp met bruggen waar onze designers zich op kunnen uitleven, kan de Vestdijk weer een straat worden waar je met plezier doorheen loopt. Als ontwikkelaar is het ook mijn overtuiging dat de Nieuwe Stadsvest bijdraagt aan de kwaliteit en het succes van de aanstaande herontwikkeling van het VDMA-terrein. In 2007 heb ik hier al eens een plan gemaakt en een van de problemen is dat het terrein geen mooi adres heeft aan de Vestdijk. Vanuit dit oogpunt lijkt het ook slim voor de gemeente als grondeigenaar van VDMA om de Nieuwe Stadsvest aan te leggen. Met een karaktervol plan op het VDMA-terrein gelegen aan de heringerichte Vestdijk ontstaat samen met Mariënhage en de kop van het Kanaal een prachtige oostflank van het centrum. Een aanwinst voor de hele stad als ik door mijn oogharen heen kijk.