Volledig scherm
Jan Terlouw. © Freek van Asperen/ANP

Opinie - Geen tijd voor de maatschappij

OPINIE - J. Smeets uit Geldrop heeft dit opinie artikel geschreven.


IJdele hoop dat de speech van Jan Terlouw het vertrouwen terugbrengt. Zijn doelen hebben de eensgezindheid van na de oorlog nodig. Zijn emoties en vertwijfeling deel ik als 77-jarige. Ook ik heb die oorlog meegemaakt, daarna de prachtige wederopbouw en ook de touwtjes uit de brievenbussen. Die worden tegenwoordig angstvallig binnen gehouden.

In een rouwadvertentie staat geen huisadres meer vanwege de kans dat het na de begrafenisdienst blijkt leeggehaald. Het land heeft de politici gekregen, die het verdiende. Nieuwe partijen tetteren dezelfde blabla als de bestaande. Kabinet en parlement spelen dat ze Nederland besturen, met verkiezingen en Kamerdebatten en alles wat erbij hoort, terwijl Nederland al lang niet meer bestaat. Velen spreken onze moedertaal niet en ontkennen onze waarden en normen. En er zijn nu meer drugskoeriers op straat dan er ooit touwtjes uit de brievenbussen hingen.

Terlouws en mijn generatiegenoten zullen hun levenservaring niet meer nuttig kunnen maken. De generaties na ons, de huidige vijftigers en veertigers, dertigers en twintigers hebben het te druk om zich met de maatschappij bezig te houden. En onze jongsten van nu? In een interview in december 2012 vertelde Terlouw al dat hij geen kinderboeken meer schrijft, omdat de wereld van de jeugd gevuld is met 'computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons'. In het ED stond eergisteren: 'Ouders verliezen het bij hun kinderen van de smartphones', die ze overigens zelf al aan hun kleuters verstrekken. Cynische werkelijkheid. Ik vrees, dat er een volgende wereldoorlog moet komen, voordat overlevenden weer samen aan wederopbouw beginnen, zoals zeventig jaar geleden.