Volledig scherm
De 'kinderwagenbonus' die de SGP voorstelt, bestaat al in België. foto Raymond Rutting/ANP

Opinie - Geld voor ongeboren kind

OPINIE - Pascal Cuijpers is docent en publicist en de schrijver van dit opinie artikel.

Het idee voor een 'fokpremie' – 1.000 euro voor een eerste kind – is slecht gevallen. Het is niet duidelijk wat de SGP met dit opvallendste voorstel in haar verkiezings- programma écht voor ogen heeft.

Het ligt nog vers bij iedereen in het geheugen. Voor de verkiezingen van 2012 hield Mark Rutte, leider van de Vereniging Van Duizendjes (VVD), elke werkende Nederlander tot aan het stemhokje een vette bonusworst voor. 'Gefopt' klonk het vervolgens. De VVD werd de grootste partij. Rutte kreeg de wisselbokaal voor de langste Pinokkioneus en nog eens vier jaar premierschap.

Op 15 maart 2017 is het weer zover. De nieuwe verkiezingen zullen dan uitwijzen welke partij in het voortraject de geloofwaardigste, populairste en meest heilzame praatjes en voorstellen heeft gemaakt. Het hijgerige kortetermijndenken wint het van de langeretermijnvisie. En daarbij wordt geen enkel middel gemeden om het volk te overtuigen van de nobelheid, daadkracht en loyaliteit. Blijkbaar horen valse beloftes en het opzoeken van ethisch toelaatbare grenzen hier ook bij.

Zo profileerde de Stichting Geboorte Propaganda (SGP) – het begrip propaganda komt trouwens van het Latijnse woord propagare, dat voortplanten betekent – zichzelf ongegeneerd met het voorstel van een lokpremie, in de volksmond ook wel 'fokpremie' genoemd. De partij wil, met het oog op de verkiezingen, jonge ouders 1.000 aanbieden voor een eerste kind. Deze 'kinderwagenbonus' zal ongeveer 80 miljoen euro kosten, mocht het plan doorgaan. Het idee is niet nieuw, in landen als België, Frankrijk en Noorwegen wordt deze commerciële 'kindmaakstimulans' al enige tijd ingezet. In Noorwegen schijnen kersverse ouders zelfs omgerekend 5.000 euro te ontvangen voor bewezen diensten. Het mag duidelijk zijn dat wanneer de politieke 'Idols-finale' eraan zit te komen, men alles in de strijd gooit om – in dit geval zelfs letterlijk – zieltjes te winnen. Achterliggende onderzoeken of ethische overwegingen lijken in het heetst van de strijd een doodgeboren kindje te zijn.

Overhaast
1.000 euro cash voor een politiek verantwoord pleziertje dat eindigt met het mooiste cadeau dat je je maar kunt wensen. Als je er op deze romantische manier over nadenkt, kan het haast niet anders dan dat de SGP er in maart met de winst vandoor gaat. Toch heeft Nederland geen goed woord voor deze commerciële, politieke zet, waarbij nog ongeboren kinderen in het spel zijn voor het politiek gewin. Het bieden van geld in ruil voor een roze of blauwe babywolk gaat veel medelanders te ver, buiten dat er nog wat kinderziektes aan het voorstel kleven. Want, krijgen koppels met al een of meerdere jonge kinderen met terugwerkende kracht ook nog een duizendje? En hoe zit het met mensen die geen kinderen kunnen krijgen?

Daarbij kunnen overhaaste beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld door jonge mensen die nog maar net bij elkaar zijn. Zij en hun ongeboren vrucht dreigen letterlijk kinderen van de rekening te worden. Het valt immers niet te verantwoorden dat papa en mama vroeger, onder toeziend oog van Kees van der Staaij, besloten een kind te verwekken. Voor het geld. Met alle gevolgen van dien.

Prijzenswaardig is de doortastende – vreemd woord trouwens in deze context – langetermijnvisie van de SGP. Al mist deze nog enige transparantie voor het grote publiek. Willen ze wellicht de kerk proberen te redden, wanneer mensen 'geloven' in dit voorstel? Proberen ze enkel over de rug van het goedgelovige volk hun eigen toekomst te verzekeren? Leveren meer kinderen meer geld op voor de schatkist? Of heeft deze kindvriendelijke partij soms een mooie deal met Prénatal gesloten? Hoe dan ook, over vier maanden weten we of de SGP voldoende draagkracht krijgt om mogelijk wél haar beloftes na te komen. Ik acht de kans groter dat we ons wederom massaal genaaid voelen.