Volledig scherm
Een elektrische ophaalwagen van Cure in de Eindhovense binnenstad. Foto Kees Martens

Opinie - Gemeente is geen afvalverwerker

OPINIE - Fred Emmerik is raadslid voor Valkenswaard Lokaal. Er zijn redenen genoeg om de verwerking van afval aan het bedrijfsleven over te laten in plaats van aan gemeenten, aldus Valkenswaards raadslid Fred Emmerik.

'Cure zoekt afval voor nieuwe centrale' (ED 14 oktober). Er komt een afvalverwerkingsfabriek in Eindhoven, die volgens Cure Afvalbeheer – een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard – ervoor gaat zorgen dat uiteindelijk 100 procent hergebruik van afval mogelijk wordt. Kosten 77,4 miljoen euro. Het wordt een trendbreuk, zo laat Cure ons weten. Zelfs de afvalstoffenheffing kan zakken.

Er is wel een risico dat we de 120.000 ton afval niet halen, die volgens Cure nodig zijn om de fabriek goed draaiend te houden. Nu zamelt Cure 55.000 ton afval in bij de drie gemeenten. Daarom de kop van het ED-artikel: Cure zoekt afval. En ja, er komt ook biogas vrij dat we kunnen verkopen.

Cure
Wat wil Cure eigenlijk? Allereerst moet me van het hart dat Cure zelf niet weet wat het wil of kan. Zo spreekt het in de stukken van 100 procent hergebruik en materiaalhergebruik, of over 100 procent recycling, dan weer van 100 procent afvalscheiding en vervolgens weer van 0 procent restafval. Deze begrippen hebben toch echt een verschillende betekenis. En Cure zegt er voor de burgers niet bij dat het restant van het verwerkte afval voor 59 procent onbruikbaar is. Storten of verbranden, dat is het enige wat je ermee kunt. Hoezo 100 procent hergebruik of wat Cure ook bedoelt? De politiek en de inwoners van de drie gemeenten worden slecht voorgelicht.

Moeten gemeenten wel afvalverwerkers worden? Dit is de principiële keuze die voor ons vooropstaat. Wij vinden van niet. Allereerst omdat gemeenten geen bedrijf zijn. Slechte voorbeelden zijn er genoeg. Daarnaast moeten wij ons als gemeenten voor minimaal twintig jaar binden aan de fabriek. En dat terwijl de afvalwereld snelle stappen maakt met allerlei alternatieven.

Vergelijk het eens met de miljoenenclaim van afvalverwerker Attero. De volgende miljoenenclaim is mogelijk in de maak. Door betere afvalscheiding bieden we steeds minder restafval aan voor verbranding. Daarnaast rekent men zich in Eindhoven snel rijk met geld van de burgers. Ruim een halfjaar geleden waren de kosten voor de fabriek ongeveer 65 miljoen euro. Nu kennelijk 77,4 miljoen. Zo makkelijk gaat dat dus met geld dat burgers bij elkaar brengen.

Klos
En dan de garantstelling. Cure garandeert dat we de fabriek zullen voeden met minimaal 120.000 ton afval. Maar wat als we dat niet halen. Juist, dan is de burger weer de klos. En voor hoeveel? Is totaal onbekend. Genoeg redenen om verwerking aan het bedrijfsleven over te laten.

Zijn er alternatieven? Wat Cure niet wil horen is dat een hoger rendement met grondstoffen kan worden gehaald door een andere manier van afval inzamelen. Hoogfrequent met kleinere voertuigen. Ik maak geen reclame voor extra bakjes of zakjes in huis. Maar als het welgeteld maar één bakje meer is dan nu en als ik geen 77 miljoen nodig heb (waarvan 41 miljoen van onze inwoners) en als de afvalstoffenheffing daardoor nog enkele tientjes verder naar beneden kan en als ik geen 59 procent afval overhoud om te verbranden of te storten, dan weet ik het wel. Ik hoop dat mijn collega- raadsleden het ook weten als we in december besluiten nemen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement