Volledig scherm
Joep Verbugt. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Opinie - GGzE-baas mist empathie

OPINIE - Dit opinieartikel komt van de hand van Hub Dohmen. Hij is redacteur van het Eindhovens Dagblad.

Er is veel mis in tbs-kliniek De Woenselse Poort, blijkt uit een onderzoeksrapport. Bestuursvoorzitter Joep Verbugt van de GGzE is verantwoordelijk. Maar het lijkt van hem af te glijden.

Media
Het is toch wonderlijk. Enkele maanden geleden, na het zoveelste incident bij tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, was er volgens hem weinig aan de hand. Bestuursvoorzitter Joep Verbugt verwees naar de media, die drugsgebruik, relaties met patiënten, een naar binnen gesmokkeld vuurwapen dat later werd gebruikt voor een dubbele zelfmoord en een stijgend aantal suïcides, zouden uitvergroten. Hij constateerde, een beetje bitter, dat het positieve verhaal te weinig in de publiciteit komt: de recidive van ex-tbs'ers is veel kleiner dan het aantal voormalige gedetineerden dat in de fout gaat.

Hoe opmerkelijk was het dan ook dat Verbugt zich vrijdag opeens áchter de conclusie van een opmerkelijk kritisch onderzoeksrapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie schaarde. In de rapportage, die zo ernstig is dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff zich genoodzaakt voelde de conclusies tussentijds naar buiten te brengen, werd een niet mis te verstaan beeld geschetst.

Verwijten
Er is bij de speciale instelling op de Groote Beek sprake van intimidatie, verbale en fysieke agressie bij cliënten. Het beleid is niet eenduidig. Er is onvoldoende open en transparante communicatie. En er is een 'ernstig tekort aan kennis en ervaring van het forensisch psychiatrisch werkveld'. Flinke verwijten - zeker voor een instelling als De Woenselse Poort met zo'n delicate opdracht.

Elke andere manager zou aan het wankelen zijn gebracht. Maar niet Verbugt. Hij maakte in één vloeiende beweging een draai van 180 graden. Tijdens een interview met deze krant stelde de bestuursvoorzitter 'doordrongen te zijn van de ernst van de situatie'. En vervolgens lepelde hij een reeks extra maatregelen op. Zoals een interim-manager, strengere controles én het terugdraaien van een reorganisatie waarbij in 4 jaar tijd 2 tussenlagen zijn weggesneden. Een reorganisatie die nota bene onder zijn verantwoordelijkheid is ingezet.

Het kwam niet in Verbugt op het boetekleed aan te trekken. Tenslotte staat hij al 10 jaar aan het roer van de psychiatrische instelling. En heeft hij al die tijd een bepalende, nadrukkelijk sturende rol gespeeld.

Je zou van een bestuurder, die ook nog eens een salaris toucheert dat hoger is dan dat van een minister, mogen verwachten dat hij uit professionaliteit een mea culpa, mea maxima culpa doet als onder zijn leiding zaken gierend uit de klauwen lopen. Maar nee, niet Joep Verbugt. Hij benadrukt keer op keer dat er veel goed gaat. Dat is mooi, maar tegelijk weinig empathisch. Naar de nabestaanden van de patiënten die in De Woenselse Poort uit het leven stapten, naar de buitenwereld en ook naar zijn eigen personeel, dat het dagelijks zwaar te halen heeft.

De oplossing van Verbugt voor nieuw personeel, dat overigens opmerkelijk schaars is: geen introductie van enkele dagen, maar 2 weken. Maar ook daar wint hij 'de oorlog' niet mee, geeft hij zelf toe. Het opnieuw introduceren van leidinggevenden, zoals Verbugt voorstaat, is in elk geval een stapje in de goede richting.

Veranderingsproces
Tegelijkertijd laat hij een andere ggz-manager, John Nijhuis die onder meer puin ruimde bij tbs-kliniek Veldzicht, de hete kolen uit het vuur halen. Nijhuis gaat leiding geven aan een 'veranderingsproces'. Wellicht moet Nijhuis gewoon Verbugt opvolgen.

Het zou Verbugt (60) sieren als hij gezien het onderzoeksrapport gaat genieten van een pré-pensioen. En en passant afziet van een gouden handdruk.