Volledig scherm
© Ronald Otter

Opinie - Het beste voor Nieuwe Wereld

OPINIE - De auteur Christian Curré woont in Eindhoven, is cultureel antropoloog en werkt als lifecoach en adviseur cultuur en ruimte.

Nu ik alle dubbeldikke kersttijdschriften en eindejaarsbijlagen wel zo’n beetje uit heb valt me op dat de inhoud tot enkele simpele bevindingen is terug te leiden: we zijn als samenleving diep onder de indruk van de destructieve kracht die de mens nog steeds blijkt te bezitten, we zijn geschrokken dat het inmiddels zo dichtbij gebeurt en nog erger geschrokken van de wetenschap dat we zelf geen haar beter zijn als het er op aankomt. Oké, niet in iedereen schuilt direct een jihadist, maar stiekem betrappen we onszelf wel op tamelijk vergaande gedachten wanneer ‘het bedreigende’ zich ineens in onze achtertuin afspeelt. Het ongemak is groot, net zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw toen we als kinderen stickers in onze verzameling kregen met teksten als ‘liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken’.

Demografie
Angst voor ‘de ander’ die we eigenlijk zelf zijn en ‘het vreemde’ dat helemaal niet zo vreemd is. Niks kloof tussen elite en de boze kiezer en niks debat tussen links en rechts, we voelen de hete adem van grote en zich heel snel voltrekkende mondiale veranderingen in ons nek. En omdat we ons daarbij machteloos voelen gaan we toeteren op postzegelniveau. Zeker, 2016 was het jaar van de Brexit en van Trump. En dus het jaar waarin bange mensen het nog net wisten te redden om via oude systemen een grotere logica te vermijden: namelijk dat we als (blank) West-Europa bezig zijn met onze laatste stuiptrekkingen, een elitair Romeins debat op een brandende vulkaan. De komende decennia, dus voor mensen van mijn leeftijd de rest van hun leven, zal het zwaartepunt van de werelddynamiek zich onherroepelijk verplaatsen naar het Verre Zuiden en Verre Oosten. Dit heeft niks te maken met Poetin of Trump, maar met de demografie en kracht van de zogenaamde opkomende economieën.

Verandering
Is dit erg? Nee, helemaal niet. Als we ons verhaal maar spoedig op orde krijgen en ons een rol aanmeten die past bij onze veranderende status. We kunnen scoren met specialistisch werk, aantrekkelijke condities voor kennisuitwisseling en de attractiewaarde van het oude Europa/Nederland. In de economie voor grote bedrijven en hubs voor uitwisseling van personen, kennis en goederen doen we het behoorlijk goed, mede vanwege de gunstige geografische ligging. We zijn bovendien heel populair bij toeristen die ons land geweldig vinden om zowel de tulpen en de boerderijen als de drugs en de sekswerkers. We hebben goud geld in handen als we net als in de Gouden Eeuw bereid zijn onszelf vanuit een open mind in dienst te stellen van het bereiken van een betere positie; waarbij we deze keer niet over lijken moeten gaan en de kennis moeten inzetten van alle analyses achteraf.

In plaats van ons druk te maken over partijpolitieke verkiezingen, de onnozelheid van elkaars tradities en het terugdringen van de filedruk - waarbij we klagen over geld terwijl we met kerst 128 miljoen aan eten verspild hebben en met Oud en Nieuw voor 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in knalden - zouden we ons moeten voorbereiden op de werkelijk belangrijke keuzes die op ons afkomen. Ook in Eindhoven en regio hebben we wel wat beters te doen dan dorpspolitiek te bedrijven over bestuurlijke schaalvergroting of te wachten op de vermeende zak met Brainportgeld uit Den Haag.

Kapitaal
Als kennisregio moeten we voorop durven lopen in een experiment waarbij je het gezamenlijk kapitaal van alle resources (mens, middelen, natuur - en bovendien de kracht van het kleine) alternatief herbestemt in een nieuwe regionale agenda die boven de huidige belangen uitstijgt en inzet op het creëren van een Brabant.now/Brabant.wow. Waarbij iedereen zich voor een deel van zijn tijd (automatisch) inzet voor het nieuwe klimaat waarin we zo aantrekkelijk mogelijk proberen te zijn vanuit alles wat we in ons hebben. De beste faciliteiten, de beste diensten, de beste bereikbaarheid voor alle vertegenwoordigers van de Nieuwe Wereld, die zo vriendelijk zijn om te komen genieten van de kwaliteiten die we hier hadden, hebben en herontwikkelen. Iedereen is belangrijk en niemand hoeft meer te zeuren. Gewoon een kwestie van dromen, durven, beginnen en doorpakken, zoals de gebroeders Philips ook deden.

’t Is hier fantastisch!