Volledig scherm
Professor Axel Themmen.

Opinie - Horkentest studenten is 'horkerige' actie

OPINIE - Het volgende opiniestuk is geschreven door Helma van der Linden uit Dommelen.

Professor Axel Themmen ontwikkelde een horkentest om te voorkomen dat lomperiken arts worden. Een slecht idee.

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft een horkentest ontwikkeld voor studenten geneeskunde. 'We willen niet dat de rotte appels arts worden', aldus professor Axel Themmen. Nee, ook niet dat ze werken als serveerster of docent of receptionist of telefonist of tandarts of leidinggevende, pastoor, politicus, werkster, piloot, conducteur, tv-presentator, curator, vrachtwagenchauffeur, notaris, postbode, rechter, verpleger, politieman enz.

Ongeschikt
We kunnen die test natuurlijk geven aan iedereen van 17 jaar oud en dan zetten we die bij gebleken ongeschiktheid levenslang thuis op de bank met een bijstandsuitkering. Dezelfde test voor iedereen die ons land binnen wil en meteen terugsturen. Dan hebben we nooit meer ergens last van en hoeven we geen moeite meer te doen om mensen iets bij te brengen en naar vermogen te laten presteren en mee te laten doen in een brede sociale maatschappij.

Uiterlijk
Zullen we dat ook meteen uitvoeren bij mensen met een horkerig uiterlijk, dat is ook zo'n affront, als je daardoor word benaderd. Wordt de wereld dan niet een stuk mooier?!

Er zijn binnen de medische wetenschap heel veel beroepen. Ik kan me voorstellen dat een patholoog andere sociale vaardigheden behoeft dan een kinderarts. Of een psychiater andere kenmerken dan een chirurg. Of een wetenschappelijk onderzoeker andere eigenschappen dan een huisarts. Oftewel er is een breed scala van karakters en persoonlijkheden nodig in de medische wetenschap. Het lijkt net de echte wereld.

Stickertje
Stelen is de wet overtreden. Dat geldt voor iedereen en moet worden bestraft. Integriteit en respect, of in ieder geval respectvol gedrag voor de mens in het algemeen, kan worden bijgebracht, ook nog op hoge leeftijd of in hoge functies. Anders kunnen we de gevangenissen en reclassering wel sluiten.

Bij een 17-jarige is de maatschappij nog steeds bezig met de opvoeding. De hersenen zijn nog niet volgroeid volgens de medische wetenschap. De impulscontrole is nog niet uitontwikkeld volgens de medische wetenschap. Gaan we dan wel op die leeftijd een stickertje opplakken met 'afgekeurd'? Dat heeft levenslange consequenties. Dat lijkt me een onmenselijke en vrij 'horkerige' actie, zeker voor een medicus.