Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Kap berkenbomen niet vanwege allergie

OPINIE - De auteur Geerte Rozendaal komt uit Nuenen.

Oudere bomen nemen meer CO2 op dan jonge boompjes In de Vallestap in Nuenen staan prachtige volwassen berkenbomen.

Jonge boompjes
Nu zeggen sommige bewoners dat zij allergisch zijn voor het stuifmeel van berkenbomen. Om die reden overweegt de gemeente om de berken te kappen en er jonge boompjes voor in de plaats te zetten.

Het is waar dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor berkenpollen, maar het kappen van deze berken zal hun probleem niet oplossen. Berken zijn windbestuivers. Het stuifmeel van berken wordt over grote afstanden verspreid. En het is natuurlijk onmogelijk om alle berken in de zijstraten en de rest van Nuenen en omliggende bossen en gemeenten te verwijderen. De allergie zal dus hoe dan ook klachten blijven geven. Het allergieprobleem raakt bovendien maar een beperkt aantal mensen en dan nog slechts bij benadering in de maand april.

Betere oplossingen
Nu klagen mensen over berken, maar er kunnen ook mensen allergisch zijn voor andere windbestuivers, zoals gras, hazelaars, elzen, wilgen en nog veel meer. Het kan toch niet zo zijn dat dat ook allemaal weg moet. Er zijn betere oplossingen denkbaar dan het rigoureus kappen van bomen. Het plaatsen van pollenhorren is een mogelijkheid. Het tijdelijk gebruik van een eenvoudig bij de drogist of apotheek te krijgen standaardmedicijn (antihistaminicum) helpt de meeste mensen prima van hun klachten af.

Bomen zijn heel nuttig. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof af. Oudere bomen nemen veel meer CO2 op dan jonge boompjes. Bovendien bepalen bomen het aanzien van de straat. Ze beperken overmatige hitte in de zomer, ze kunnen een broedplaats zijn voor vogels en ze vormen een ecologische zone.

Dit alles zou voldoende reden moeten zijn om de berken, die nog zeker veertig jaar mee kunnen, te laten staan. Bovendien kan het gemeenschapsgeld op een veel nuttiger manier worden besteed.