Volledig scherm
© RGB Stock

Opinie - Kledinginzameling bij kerk kan het Vekemansfonds redden

OPINIE - Lau Kanen uit Veldhoven is de auteur van dit opinie artikel.

De gemeente Veldhoven meent het caritatieve gedrag van Veldhovenaren ten eigen bate te moeten aanwenden: het inzamelen van oude kleding en schoenen wil zij aan het door de voormalige pastoor Vekemans opgerichte liefdadigheidsfonds onttrekken en overhevelen naar ophaalbedrijf Baetsen.

Zodat na aftrek van kosten de opbrengsten in de gemeentekas terechtkomen in plaats van bij de armen van India (ED 11 oktober).

Nu zult u zeggen: wat heeft de gemeente over de kledinginzameling te vertellen? Zij heeft inderdaad zeggenschap. Het Vekemansfonds heeft namelijk in 2000 de status van 'officiële kledinginzamelaar van de gemeente Veldhoven' geaccepteerd en daarmee feitelijk zijn onafhankelijkheid opgegeven. De gemeente wil nu, zowel om economische als principiële redenen, van het fonds af. Economische: zij wil de opbrengst van de kledinginzameling zelf incasseren en gebruiken om de afvalstoffenheffing te verlagen. Principiële: zij wil, ook langs indirecte weg, geen ontwikkelingshulp meer financieren. Omdat de gemeenteraad zelf op besparingen heeft aangedrongen en ook gemeentelijke bijdragen aan ontwikkelingshulp taboe heeft verklaard, zal hij waarschijnlijk met de wurging van het Vekemansfonds instemmen.

Misschien is redding mogelijk. Particuliere liefdadigheid kan de gemeente niet verbieden. Wij mogen onze afgedankte kleding schenken aan wie wij willen. Welnu, het Vekemansfonds beschikt over containers voor kledinginzameling. Die staan nu her en der in de gemeente op openbaar terrein. Daar zullen ze wel weg moeten. Maar wij hebben in Veldhoven kerken en kerkpleinen, die niet van de gemeente zijn. Wat let het Vekemansfonds om daar zijn containers te plaatsen?