Volledig scherm
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. foto ANP

Opinie - Legercommandant is geen klimaatdeskundige

OPINIE - Dit opinie-bericht komt van de hand van Martien de Wit uit Valkenswaard.

Nu zelfs het hoofd opinie van het ED, Chris Paulussen (die ik hoog acht), onze legercommandant prijst voor zijn klimaatmissie, moeten me een paar dingen van het hart.

Het is een teken van beschaving dat een legercommandant compassie toont voor de mensen met wie hij werkt en tegen wie hij vecht.
Tom Middendorp is geen brute houwdegen die bevelen uitvoert en verder niet. Maar een militair is geen politicus en ook geen wetenschapper. Waarom moet hij zo nodig met zijn politiek correcte mening in de krant? Laat hij zich nu liever op zijn kerntaak concentreren en zorgen dat hij zijn krijgsmacht op orde krijgt.
De kop van het artikel luidde: 'Klimaatverandering bron van burgeroorlog in Syrië'.
In het artikel staat vervolgens: 'Ik zeg niet dat het één op één de oorzaak is, maar uit veel studies blijkt dat klimaatverandering er wel aan heeft bijgedragen'. Met die laatste, genuanceerde tekst ben ik het helemaal eens, maar de kop is natuurlijk grote onzin. Klimaatverandering is hoogstens een verzwarende factor, maar zeker niet de bron van de burgeroorlog.
De bron van de burgeroorlog is niet éénduidig.
Assad, onderlinge moslimvetes en de al eeuwen alle vooruitgang dodende islam zijn een paar van de oorzaken. De allerbelangrijkste factor is echter de enorme overbevolking. In een zandbak zonder werk en zonder middelen rest mensen niet veel anders dan vechten of vluchten om te overleven. Klimaatverandering maakt het nog wat erger, maar de overbevolking is de ware oorzaak.
Donald Trump is de boosdoener.
Nu ben ik zeker geen fan van deze brallende zakenman, maar het is pertinent onjuist dat hij beweert dat er geen klimaatverandering zou zijn. Dat beweert niemand, want iedereen weet dat het klimaat al 4,5 miljard jaar verandert. Trump vertrouwt alleen notoire leugenaars als Al Gore en het IPCC niet en vindt dat de miljarden die worden verspild aan zogenaamd groene projecten beter kunnen worden gebruikt om voor arme Amerikanen banen te scheppen. Dat getuigt van levenservaring en enige wijsheid.