Volledig scherm
Voor iedereen die dat wil zijn er gratis vaccinaties. foto Ed Oudenaarden/ANP

Opinie - Luxe gebabbel over vaccinaties

OPINIE - Marianne Wagemans uit Son en Breugel. Zij heeft dit opinie artikel geschreven.

Geboren in 1958 kan ik me nog goed dat klasgenootje herinneren dat polio had gehad, ze trok met een been. Zo'n vijftien jaar geleden kwam daar voor veel oud polio-patiënten het post polio-syndroom overheen. Ze hadden twee keer pech.

Ook herinnerde ik me de paniek en doodsangst bij een kennis wiens zoon was getroffen door een hersenvliesontsteking. En ik weet nog dat mijn moeder ons altijd vertelde hoe blij ze was dat ze haar kinderen had kunnen laten inenten tegen die vervelende kinkhoest, want oh, wat hoestten die Duitse kindertjes (we woonden vlakbij de Duitse grens) hun longen uit het lijf, je had soms het idee dat ze erin bleven. Gelukkig liep Nederland destijds voorop met de kinkhoestvaccinatie. En ook herinner ik me de ontmoeting, in Frankrijk, in de jaren rond 2000, met een dertigjarige kreupele, gehandicapte Noord-Afrikaanse vader die met zijn kinderen een berg probeerde op te klauteren. Verbaasd was ik dat iemand die jonger was dan ik blijkbaar niet ingeënt was in zijn jeugd tegen polio. De pech gehad om in het verkeerde land geboren te zijn. Mijn eigen drie kinderen heb ik dan ook altijd, zonder enige terughoudendheid, laten inenten. Ik had genoeg voorbeelden gezien hoe het fout kon gaan met kinderziektes.

Met stijgende verbazing volg ik de actuele discussie over dit onderwerp. Ouders die hun kind niet laten inenten, want een beetje ziek worden hoort er toch bij. Tegen deze ouders wil ik zeggen: stop met je luxe gebabbel. Een beetje polio bestaat niet, net zomin als een beetje kinkhoest. Je hoeft je kind geen enge, vervelende, ziektes te bezorgen om groot te worden. En vooral: wat doe je het kind van een ander aan als je het door je eigen kind laat besmetten met, ik noem maar iets, polio! En vooral ook, ouders, jullie hebben zelf de luxe gehad om op te groeien in blakende gezondheid, want ingeënt tegen allerlei kinderziektes. Jullie probleem is dat jullie niet de voorbeelden kennen die ik ken. Zullen we daar nu eens geen probleem van maken maar blij zijn dat we ze niet meer kennen?

Onze gezondheidszorg is prima geregeld met voor iedereen die dat wil gratis vaccinaties. Ik zou bijna zeggen: laat mensen betalen voor het recht om niet gevaccineerd te worden. En ontzeg in elk geval niet-gevaccineerde kinderen de toegang tot kinderdagverblijven.