Volledig scherm
© SXC

Opinie - Maak gezonde hap goedkoper

OPINIE - De auteur is Hans Hoedemakers, pre-master student strategic management aan de Tilburg University.

Ik las dat vooral leerlingen uit het praktijkonderwijs regelmatig ongezond eten, terwijl ze wel weten wat gezond is. Ik denk dat dat onder andere komt door het prijsverschil tussen gebruiksklare gezonde voeding en ongezond voedsel die je meteen kan eten.

Zo zie ik bijvoorbeeld dat bij Albert Heijn een oatmeal cookie op de bakkersafdeling voor 1,25 euro over de toonbank gaat, terwijl een bakje met voorgesneden mango en papaja inclusief vorkje 2 euro kost. Hetzelfde geldt wanneer ik het bakje volschep bij een saladebar op de universiteitscampus. Dit kost een stuk meer dan wanneer ik een sandwich neem met kipfilet en mayonaise. Verder zijn de zoete lekkernijen op de campus ook een stuk goedkoper dan een vol bakje met groente en fruit van de saladebar. Ik vraag mij af of dit wel eerlijk en nodig is. Het liefst wil ik dat gezonde hapklare voeding op z'n minst dezelfde prijs heeft als ongezonde producten die meteen geconsumeerd kunnen worden. Of nog liever, dat de gezonde producten zelfs goedkoper zijn.

Verlagen van prijzen
Vooral leerlingen uit het praktijkonderwijs consumeren vaker ongezonde producten. Deze leerlingen komen vaker uit lagere sociaaleconomische groepen en kunnen daardoor minder te besteden hebben dan bijvoorbeeld een leerling op havo of vwo uit een hogere sociaaleconomische laag. Jongeren uit een lagere sociaaleconomische groep vertonen volgens onderzoek meer risico voor obesitas dan jongeren uit hogere sociaaleconomische lagen.

Nu ben ik zelf iemand die vaker wat meer uitgeeft om een gezondere keuze te maken. Ik voel dat achteraf wel aan mijn portemonnee. Toch geef ik liever net zoveel of zelfs minder uit aan gezonde kant-en-klare producten dan aan ongezonde producten wanneer beide gelijk zijn qua hoeveelheid. Wat onder andere nodig is om jongeren over de streep te trekken om gezondere keuzes te maken, is het verlagen van prijzen bij gezonde hapklare producten.

Er komt een Europese subsidie voor de promotie van groente en fruit die bij de nieuwe nationale strategie van groente en fruit hoort. Deze strategie is vanaf 1 januari 2017 actief. Maar in hoeverre zal de subsidie terug te zien zijn in de prijs van gezonde kant-en-klare producten? Daarnaast is de vraag in hoeverre de bijbehorende promotie jongeren zal aansporen om vaker voor iets gezonds te kiezen.

Bakkersafdeling
Er wordt dus vanaf 1 januari nog harder geprobeerd om jongeren meer aan gezond voedsel te krijgen. Ik heb het idee dat men een gezonde levensstijl voor alle jongeren, zowel uit hogere als lagere sociaaleconomische groepen, even toegankelijk wil maken in dit land.

Het wordt tijd dat gebruiksklare producten die voornamelijk uit groente en fruit bestaan in prijs dalen. Dat al die kant-en-klare bakjes met groente en fruit qua prijs op het niveau komen van het verse gebak dat op de bakkersafdeling ligt. Ik geloof erin dat dan al een stap in de goede richting is gezet om jongeren vaker gezond te laten eten.

Of wat nog beter zal zijn: geef de ongezonde producten hogere prijzen dan gebruiksklare groente en fruit. Zo maak je gezonde voeding aantrekkelijker.