Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Maak 'politiek correct' tot een geuzen-slogan

OPINIE - Frans Buskens uit Veldhoven is de auteur van deze opinie bijdrage.

Er valt veel te zeggen voor een nieuwe visie op de term 'politiek correct'. De term zit in het verdomhoekje. Maar politiek correct is ook dat jij jouw standpunt beargumenteert met redelijke en sociaal rechtvaardige argumenten. Tegenwoordig zien we waar het toe kan leiden, als dat niet gebeurt: populisme. Is dat dan wel politiek correct?

Het standaard je afzetten tegen de gevestigde macht. Het meepraten met ongenuanceerde domme standpunten van de straat. Het schofferen van de rechterlijke macht, c.q. jouw kiezers verheffen boven de velen die niet op jou gestemd hebben. Het beloven van zaken zonder er een eerlijk haalbaar plan voor te hebben. Zie de Brexit. Geen enkel plan en toch jezelf op de borst kloppen dat je het geflikt hebt. En anderen de puinhoop laten opruimen.

Zeventig procent van wat Donald Trump beweerde blijkt niet waar te zijn, maar fact checking is even not done. Op zich al politiek totaal niet correct. Daarbij was Trump ook vaak nog inhoudelijk politiek incorrect. Alles moet anders volgens Trump, maar dat wordt allemaal wat minder, nu hij de macht krijgt.

Mijn oproep is, maak van de uitdrukking 'politiek correct' een geuzen-slogan. Want juist politieke correctheid kan succes behalen in de geschiedenis. Hitler was politiek niet correct. Erdogan en Poetin hebben hun oppositie weggevaagd, met incorrecte politiek en andere tricks, zoals desinformatie de wereld in zenden. Politiek zeer incorrect. Dus als iemand in Nederland of daar buiten enkel nog komt met een mening, zonder onderbouwing, dat hij iets 'vindt en dat het dus zo is', noem dat dan onmiddellijk politiek incorrect en daag hem uit om zijn standpunt te motiveren.

De geschiedenis oordeelt altijd juist over wat goed was of niet. Ik denk dat politieke correctheid, daar honderd procent zeker bij hoort.