Volledig scherm
Jan Terlouw. © Freek van Asperen/ANP

Opinie - Niet drukte is probleem maar chaos

OPINIE - Een briefschrijver meent dat een oorlog nodig is voor een nieuwe periode van wederopbouw. Zo ver hoeft net niet te komen, volgens Mimi Magusin uit Eindhoven die dit opinie-artikel schreef.

Volgens briefschrijver J. Smeets (77) kunnen zijn generatiegenoten en hij hun levenservaring niet meer nuttig inzetten en hebben de generaties na hem, de huidige vijftigers en veertigers en dertigers en twintigers, het te druk om zich met de maatschappij bezig te houden. Volgens mij valt dat wel mee.

De halve Dutch Design Week ging over vluchtelingenopvang en duurzame producten. Mijn universiteit had een afdeling van het Rode Kruis, Amnesty International en een groep studenten die orde in de chaos probeerden te scheppen in alle initiatieven van studenten voor vluchtelingen, zodat ze ook ten uitvoer gebracht kunnen worden.

Betrokken
Ik kom op veel plekken waar twintigers, omdat ze geen baan konden vinden, hun eigen bedrijf hebben opgericht, waarbij duurzaamheid en eerlijke handel hoog in het vaandel staan. Er hingen geen touwtjes uit de brievenbussen van het oude bejaardenhuis waar ik met 200 andere studenten woonde, want de deuren stonden altijd open. Zo zijn velen erg betrokken bij hun omgeving.

Maar er moet duidelijk nog meer gebeuren. Er zijn nog veel meer jongeren die wel een bijdrage willen leveren aan hun maatschappij, maar niet weten hoe. Ergens tegen zijn is lastig, want er blijkt altijd nog een andere kant aan het verhaal te zitten en er is niemand die je kan vertellen wat klopt. We leren dat onze maatschappij volmaakt is, maar dat iedereen zelf de verantwoordelijkheid moet nemen om de kansen te grijpen die voorbij komen. Dat blijkt misschien niet zo te zijn, maar een alternatief is niet zomaar gevonden.

Bovendien blijken we als burgers weinig te kunnen doen. vrijwilligerswerk in Afrika doet meer kwaad dan goed. We kunnen ons best doen minder eten weg te gooien, maar de industrie gooit nog altijd veel meer weg dan wij als consumenten. Wil je politiek iets veranderen, dan heb je eigenlijk een lobbyist en veel geld nodig. Protesten moeten heel massaal zijn om ook maar een beetje (media)aandacht te krijgen.

Ontwikkeling
Kortom, we doen ons best. Drukte is niet het probleem. We weten gewoon niet altijd wat we willen bijdragen aan de maatschappij en hoe we dat moeten doen. Juist voor ons staat veel op het spel. Volgens het CBS maak ik nog zo'n 62 jaar deel uit van deze maatschappij, die op zijn kop staat door technologische en sociale ontwikkelingen en waar weinig meer vanzelfsprekend is. Ik creëer liever een maatschappij waar ik in wil leven dan dat ik leef in een maatschappij die vorige generaties voor me hebben 'achtergelaten'. En juist daarom hebben we u nodig, meneer Smeets.

Vertel ons welke maatschappij u hoopte te creëren en hoe u dat deed. Welke grote ideeën had u nu nog ten uitvoer willen brengen? Hoe vormde u een collectief? Hoe vond u mensen die het met elkaar eens waren? Hoe bereikte u mensen die het niet met elkaar eens waren? Waren kranten en media belangrijk? Welke fouten moeten wij vooral niet nog een keer maken?

De drukte is echt het probleem niet, de chaos om ons heen wel. Juist uw ervaring kan ons helpen effectief aan de slag te gaan hopelijk vóór er een nieuwe oorlog uitbreekt.