Volledig scherm
Een gasmeter laten verwijderen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. foto Piroschka van de Wouw/anp

Opinie - Nog niet klaar voor slim energieverbruik

OPINIE - Bart Brouwers woont in Valkenswaard en is journalist, media-ondernemer en hoogleraar journalistiek in Groningen.

In het huis van Bart Brouwers zorgden Enexis en Nuon voor gas en stroom. Vooral die laatste maakt reclame rond de ambitie om de klant te helpen energiebewust te handelen. In de praktijk komt daar weinig van terecht.

Toen we vijf jaar geleden ons huis – een oude boerderij – kochten, was de maandafschrijving voor gas en licht ruim 700 euro. Dat moest anders. We besloten alles goed te laten isoleren en we hebben zonnepanelen aangeschaft – precies zoveel dat we er net iets meer dan onze eigen stroombehoefte mee konden invullen. We gingen koken op elektriciteit en startten de zoektocht om ook de energie voor de rest van het huis (verwarmen, douchen) slimmer geregeld te krijgen. Dat was nogal een zoektocht, zeker vanwege de hoge investeringskosten.

De maandlasten waren – door de isolatie en de opbrengst van de zon – intussen gedaald van 700 naar onder de 300 euro. Mooi, maar dat moest nog beter kunnen. Dus kozen we afgelopen zomer voor een rigoreuze stap: het gas ging er helemaal uit en er kwam een pelletkachel, die we lieten aansluiten op de centrale verwarming. Een stevige investering, maar wel eentje die zichzelf – net als de zonnepanelen – zou terugverdienen en die zowel het milieu als onze drang naar zelfvoorzienendheid flink zou helpen. Voor het douchen schakelden we over op een warmtewisselaar, want daarvoor hadden we nog wel wat rest-energie van de zonnepanelen. Sinds de zomer staat de gasmeter stil. Pelletkorrels doen – voor veel minder geld dan de gaskosten – hun werk voor de verwarming en de zonnepanelen blijken inderdaad de warmtewisselaar te kunnen voeden. Kortom: we zijn helemaal blij. Nu nog wat formaliteiten afhandelen met Enexis en Nuon.

Eerst maar eens Enexis. Wat blijkt? Ook voor een stilstaande gasmeter betaal je elke maand 12 euro. Misschien maar eens dat ding weg laten halen dan. Dat kan, blijkens een offerte van Enexis, voor 350 euro. Nogal veel geld, daarvoor kunnen we ruim twee jaar het abonnement doelloos laten doorlopen. Maar we hadden geluk, dachten we. Het toeval wilde dat de gasmeters toch vervangen zouden worden voor slimme meters. Die rekensom was snel gemaakt.

In ons hoofd ja, want dat bleek allemaal net iets te ingewikkeld voor Enexis. Ja, de meters konden gratis vervangen worden voor slimme exemplaren, maar nee, het lukte niet om een van beide dan maar helemaal af te sluiten. Waarom? Dat kon Enexis ook niet uitleggen. Dat was nu eenmaal de afspraak. Even dachten we nog dat we dat dan wel ter plekke met de man zou kunnen regelen die de meters kwam vervangen, maar dat bleek ijdele hoop. 'Ja, ik kan hem makkelijk afsluiten. Sterker nog, als je dat officieel aanvraagt, kom ik waarschijnlijk zelf bij je langs om dat te doen. Maar vandaag mag ik alleen maar vervangen, niet verwijderen.'

Of we wel heel zeker wisten dat we geen gas meer zouden gebruiken, wilde hij nog weten. Want nu konden we immers gratis een nieuw exemplaar krijgen en later zou dat vast weer geld gaan kosten. Ja, dat wisten we zeker. Hoofdschuddend liet de vervanger het oude exemplaar dus gewoon op zijn plek. En al even hoofdschuddend zetten wij onze handtekening onder de offerte van 350 euro, zodat de vervanger op een ander moment in zijn rol van verwijderaar zou kunnen terugkeren. Zondegeld.

Intussen stond het gasverbruik al maanden op nul, maar het termijnbedrag nog altijd op die 268 euro per maand. Onhandig, want Nuon is geen bank en zou ons vast geen rente willen betalen op het gestorte geld. We wilden naar nul (want elektriciteit neutraal en gas afwezig) maar bedachten dat het misschien slim was om een klein buffertje aan te houden, van pakweg 50 euro per maand. Nu heeft Nuon een handige 'termijnbedragmanager' dus dat zou een fluitje van een cent moeten zijn. Sterker nog, in een mail biedt Nuon zelf al aan om daar gebruik van te maken. Maar hoe goed bedoeld ook, ook hier blijkt weer enige afstand tussen belofte en praktijk.

Niet alleen blijkt Nuon – ondanks dat we al vijf jaar lang bij telwerken 3 en 4 netjes invullen wat de teruglever-kwh's zijn – ons nog steeds te adviseren die teruglevertelwerken toch maar op nul te laten staan, maar irritanter is dat het termijnbedrag slechts marginaal gewijzigd kan worden. Van 268 mag het naar 214, maar lager niet. Dus ondanks dat Nuon weet dat we geen gas gebruiken, ondanks dat Nuon al jaren ziet (en momenteel slim kan aflezen) dat we evenveel stroom opwekken als verbruiken, willen ze nog steeds dat we 214 euro per maand afdragen. Voor hun spaarrekening?

Ik geloof niet dat ze van kwade wil zijn, bij Nuon of Enexis. Maar ik geloof evenmin dat wij zo'n bijzonder geval zijn dat de systemen daar geen wijs uit kunnen. En ik weet zeker dat er steeds meer mensen zoals wij zullen zijn. Dat de maatschappij vraagt om slimmer, zuiniger en goedkoper energieverbruik. En dat deze twee bedrijven daar nog lang niet klaar voor zijn.