Volledig scherm

Opinie - NS wees eerlijk tegen reiziger

OPINIE - Paul van der Helm reist dagelijks met de trein tussen Geldrop en Amsterdam Sloterdijk. Hij betoogt dat de NS juiste informatie moet verstrekken aan reizigers, zelfs als dit slecht nieuws is.

Afgelopen weekend waren er werkzaamheden aan het spoor in Geldrop. De laatste maanden zijn er vaker werkzaamheden geweest met gevolgen voor de dienstregeling op maandagochtend. De eerste keer (augustus 2016) reden er op maandag geen treinen tot een uur of elf, de andere keren reden de eerste paar treinen niet.

In de hoop dat men bij NS en ProRail leert van fouten – anders gezegd van ervaringen – had ik na dit weekend van werkzaamheden verwacht dat het allemaal gesmeerd zou lopen. Helaas liepen de werkzaamheden uit. Maar deze keer was NS er wel op voorbereid, dachten we.

Dienstregeling
Op twitter was te lezen dat de eerste trein zou uitvallen, maar NS had bussen ingezet en wat voor bussen! Volgens de dienstregeling zou de eerste bus in Weert vertrekken om 05.38 uur en deze zou om 05.54 uur in Geldrop zijn. Om 06.01 uur zou deze bus dan op station Eindhoven aankomen. De tweede en derde bus zouden beide om 06.08 uur uit Weert vertrekken en om 06.24 uur in Geldrop en om 06.31 uur in Eindhoven aankomen.

Met mij waren veel reizigers benieuwd wat voor bussen dit zouden zijn. In zestien minuten van Weert via de stations Maarheeze en Heeze naar station Geldrop is nogal een prestatie. Zouden ze met politie-escorte rijden? Formule 1-bussen?

Bus
Toen de eerste bus er om iets over zes nog niet was, heb ik via de NS-praatpaal op station Geldrop geïnformeerd waar de bus bleef. Dat wisten ze niet, wel werd verteld dat nog twee bussen onderweg waren en dat deze bussen iets voor half zeven in Geldrop zouden zijn. Helaas, we hebben geen enkele bus gezien. Om half zeven kwam er een trein naar Eindhoven. Die hebben wij maar genomen.

Vervolgens heb ik het nieuws goed bijgehouden. Zouden de bussen betrokken zijn geweest bij een ongeluk, zouden ze alle drie pech gekregen hebben onderweg – wel uniek natuurlijk – of iets anders? Niets van dat al, geen nieuws over 'drie verdwenen NS bussen'. Later begreep ik dat de bussen in het geheel niet gereden hebben. Heel jammer dat NS de reiziger zo voor de gek houdt.

Ben liever eerlijk en zeg dat er geen rekening is gehouden met uitloop van werkzaamheden – hoe amateuristisch dat ook overkomt).