Volledig scherm
Een scène uit Oh oh daar gaan we weer. foto RTL

Opinie - Oh oh daar gaan we toch niet weer?

OPINIE - Senna Hanraths uit Eindhoven is een 17-jarige studente op het Sint-Lucas. Zij is de schrijfster van dit opinie artikel.

Kom dat zien! Kom dat zien! Circus 'Vulgair' heropent zijn deuren. Vanachter enkelvoudig multiscreen zijn dit seizoen de nieuwe Haagse aanwinsten van RTL 5 te bewonderen. Acht rasechte Hagenezen verblijven drie weken in een villa in het Spaanse Mallorca. Ze gaan niet gehinderd door de camera's hun walgelijk alcoholische, seksuele en anabole gang. Zuipen, feesten en nog meer zuipen staan als vanouds centraal in het opzienbarende tv programma Oh oh daar gaan we weer, wat een vervolg is op de hitserie Oh oh cherso.

Ik ben absoluut geen kijker van dit soort smakeloze riooltelevisie. Als ik er zappend langskom kan ik alleen maar denken: Hoe dan in godsnaam? Hoe is het toch mogelijk dat zulke laagwaardige rommel een succes is op de Nederlandse beeldbuis?

Meer dan een half miljoen randdebiele kijkers zit wekelijks met een knabbelnootje en een chippie klaar om zich te vergapen aan een stel losgeslagen drankorgels. Een avondje 'voetjes omhoog en aapjes kijken' kan weer beginnen. De leeghoofdigheid viert hoogtij en menig Nederlander loert met veel plezier naar de feestende Hagenezen. Simpelweg omdat de personages zo ontzettend dom. Alhoewel, of ze dat daadwerkelijk zijn, valt nog te bezien. Imbeciliteit en leedvermaak staan in elk geval garant voor hoge kijkcijfers.

Leedvermaak, het uitlachen van medemensen en de vreselijke behoefte om op anderen neer te kijken, is dat niet 'gewoon' wat het succes van de serie verklaart? De kijker geniet er immers van mensen uit lagere klassen te kunnen verafschuwen of veroordelen. Vanuit een veilige huiskamer, in een lekkere zetel betitelt men zichzelf als slimmer en op zeker minder ordinair. Een uurtje Oh oh daar gaan we weer staat, zo zou je kunnen zeggen, gelijk aan een uurtje opkrikken van het eigen ego. De kijker voelt zich goed, voelt zich hooggeplaatst na het kijken van het programma. Het is per slot van rekening aangenamer om belachelijk makend en vernederend omlaag te kijken dan vol afgunst en jaloezie omhoog.

De deelnemers van het programma Oh oh daar gaan we weer amuseren het Nederlandse publiek, zonder twijfel. Maar verliezen door hun doldwaze capriolen wel elke mogelijke vorm van waardigheid. De acht Hagenezen worden niet voor vol aangezien, het zijn de lachertjes in tv-land, de speelbal van de kijker. Het is geen wonder dat voor menig circus het doek gevallen is. Wie gaat er nou een belachelijk duur kaartje kopen om van veraf naar een paar stuntelende ganzen en clowns te kijken, als je Melluk, Slim Shady, Wesley, Zouwerpower, Hitzie, Foxy, Angie en Boef in volle glorie kunt zien rollebollen.