Volledig scherm
De nieuwe huisstijl van de Meierijstad. © Gemeente Meierijstad

Opinie - Ondernemers gaan niet over de burgemeester van Meijerijstad

OPINIE - Auteur Marrik van Rozendaal is lijsttrekker van D66 Meierijstad.

De ondernemers van de fusiegemeente Meierijstad willen inspraak bij de benoeming van de nieuwe burgemeester.

Profielschets van nieuwe burgemeester
Dat snap ik volkomen. Ondernemers en de gemeente kunnen elkaar helpen. Door samen op te trekken kunnen zij de economie in Meierijstad versterken. Een sterke economie met goede bedrijven kan de drager zijn van een gezonde arbeidsmarkt met werk voor iedereen en een investering op duurzaamheid.

D66 wil al jaren dat er een gekozen burgemeester komt. Die gaat er gelukkig ook komen, alleen nu nog niet. Daarom wil D66 inwoners betrekken bij de profielschets van de nieuwe burgemeester. Let op: inwoners. Een democratisch gekozen burgemeester wordt gekozen door inwoners en niet door bedrijven. Natuurlijk ben ik blij als ondernemers daarbij willen meedenken. Het primaat ligt echter niet bij hen.

Politieke keuzes maken
Economie, vestigingsbeleid, arbeidsmarkt en duurzaamheid zijn inhoudelijke onderwerpen. Die horen niet bij een burgemeester te liggen. Nee, daarbij moet je politieke keuzes maken en daarom horen die portefeuilles bij een wethouder te liggen, zodat er ook draagvlak ontstaat voor beleid. Met een aanjagende, sturende en controlerende rol van de gemeenteraad. Daarom is het goed als er een speciale wethouder ondernemerschap en innovatie komt. En een gemeentelijk loket voor ondernemers, dat zou D66 ook graag zien. En die burgemeester? Daar horen de burgers van Meierijstad over te gaan. Wat mij betreft moet die nieuwe burgemeester dat zijn voor alle inwoners. In Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.