Volledig scherm
© Joost Bosman

Opinie - Ook VS ontkenden in 1988

OPINIE - Henri Grootveld uit Eindhoven is de schrijver van deze opinie bijdrage.

Dat Rusland alle schuld voor het neerhalen van vlucht MH17 van de hand wijst, staat niet op zichzelf. Hetzelfde deden de Amerikanen ten aanzien van Iran Air Flight 655.

Martin van den Broek probeert enige nuance aan te brengen in de berichtgeving over de ramp met de MH17 (ED Opinie 6 oktober). Toch ontbreekt nog iets: de parallel met een vergelijkbaar incident op 3 juli 1988. Op die datum schoot een Amerikaans oorlogsschip in de Perzische golf een Iraanse Airbus uit de lucht met 290 onschuldige slachtoffers als gevolg.

De stuitende details van deze kolossale blunder zijn op internet te vinden onder Iran Air Flight 655. In het kort komt het er op neer dat Amerika alle schuld ontkende, bewijzen van de ware toedracht jarenlang verhulde (er zijn zelfs indicaties dat de zwarte dozen van het wrak door de CIA zijn geborgen en/of vernietigd), interne onderzoeksresultaten zwaar censureerde (zoals het feit dat het schip de territoriale wateren van Iran was binnengedrongen) en pas acht jaar later een bedrag van 131,8 miljoen dollar aan Iran betaalde 'als compensatie voor de geleden schade, die niet mocht worden uitgelegd als een schuldbekentenis', maar wel bedoeld was om een zaak voor het Internationaal Hof van Justitie te voorkomen.

De commandant en bemanning van het schip, de USS Vincennes, waren overigens al kort na het incident onderscheiden voor hun voortreffelijke inzet 'in oorlogsgebied', hoewel er – ook volgens collega's – sprake was geweest van uiterst onprofessioneel en 'schietgraag' optreden. Dat Duitsland nogal afstandelijk reageert op het rapport van het JIT (Joint Investigation Team) over vlucht MH17 komt mogelijk ook door het niet willen oprakelen van dit voor de VS zeer pijnlijke incident.

We moeten dus niet raar staan te kijken als Rusland vergelijkbaar gedrag vertoont. Het gebeurde bovendien al eerder bij het per ongeluk (in 1983) door een straaljager neerschieten van een in het Russische luchtruim verdwaalde Koreaanse Jumbo (KAL 007) met 269 slachtoffers. Ook daar lintjes voor de betrokken militairen en het verduisteren van zwarte dozen, die overigens negen jaar later door Boris Jeltsin als 'gebaar van goede wil' (en bij totale verrassing) aan Zuid-Korea werden teruggegeven.

Of de Buk-bemanning ook voor lintjes in aanmerking komt, is twijfelachtig.