Volledig scherm
© Erna Lammers

Opinie - Op moord moet altijd 30 jaar staan

OPINIE - De auteur Nanko Veenbrink uit Veldhoven is oud-rechercheur.

Eindelijk weer eens een ouderwetse eis: 30 jaar zitten. Het enthousiasme wordt direct getemperd, want het is nog maar een eis. Wordt het een definitieve uitspraak (1 november), dan gaat er meteen een derde vanaf. De straf is geëist tegen een 20-jarige jongeman in Tilburg, die een 68-jarige flatgenote 41 keer met een mes stak. Persoonlijk vind ik het nog wat aan de lage kant. Zeker omdat het niet de eerste keer was dat de dader moordplannen had.

Opvallend is dat er zo veel verschil in de strafmaat kan zitten. Om even bij moord te blijven. Ooit maakte ik mee dat een vrouw 51 keer met een mes was gestoken. De dader kreeg 6 jaar gevangenisstraf. Zo kan ik talloze voorbeelden noemen van verschillende straffen voor moord.

De definitie van moord is toch echt altijd hetzelfde: het willens en wetens iemand van het leven beroven. Het verschil in de hoogte van de straf zit hem op de eerste plaats in welke advocaat de touwtjes in handen heeft. Heb je de beste van Nederland dan kom je weg met een vrijspraak voor een dubbele moord. En om met Philippe Geubels te spreken: 'Ik verzin het nie, he'. Daarna komt er een hele batterij aan persoonlijke omstandigheden van de dader. Hoe welgesteld is hij. Hoe ernstig is hij/zij gestoord. En ook niet onbelangrijk, hoe kijkt men er bij het Pieter Baancentrum tegenaan. We moeten het doen met heel af en toe een eis van 30 jaar, maar op iemand van het leven beroven zou standaard 30 jaar moeten staan. Eigenlijk ook gewoon zonder die kolderieke aftrek van eenderde.