Volledig scherm
Geert Corstens © Pim Ras

Opinie - Oud-rechter Corstens zet zich te kijk in interview

OPINIE - G. Dirksen uit Eindhoven

'Geert Wilders ondermijnt de rechtsstaat', beweert Geert Corstens, oud-president van de Hoge Raad (ED 3 december). Zelden heb ik een interview gelezen waarin iemand – ongewild uiteraard – zich zo te kijk zette. Om te beginnen beweert deze oud-rechter dat alle – grotendeels met D66 sympathiserende – rechters in dit land niet vooringenomen zijn, om elders te laten blijken dat hij ook in het vorige proces al niets moest hebben van wat Wilders deed of beweerde. Dan komt de uitlating dat Wilders als politicus terecht staat, terwijl alom door het OM ontkend wordt dat het een politiek proces zou zijn.

Ra,ra denk je dan als kritische lezer. Vervolgens stelt hij dat Wilders niet alles zou mogen zeggen in het openbaar, zoals dat voor Corstens ook zou gelden. Vreemd als je dat zegt in een stemmingmakend betoog van jezelf. Want waarom blijft ook deze oud-rechter maar hameren op een uitspraak die vervolgens in het openbaar door Wilders werd genuanceerd en uitgelegd en daarom helemaal geen rechtsvervolging behoeft? Zoals een meerderheid van het 'populus' destijds al meteen begrepen had, zelfs zonder uitleg. Misschien is 'ergens' in dit land toch sprake van vooringenomenheid, als Wilders per se vervolgd moet worden, terwijl andere politici met rust gelaten worden?

Bijna lachwekkend, als het niet zo triest was, wordt het wanneer de man zegt 'ik zie mezelf helemaal niet als vertegenwoordiger van de elite'.

Voortbordurend op de inmiddels in bepaalde kringen ingeburgerde loze kreet 'ik herken me niet in het geschetste beeld'. Waarna deze oud-rechter wel even bepaalt hoe miljoenen Nederlanders zich behoren te voelen, mocht Wilders veroordeeld worden.

Ik heb weinig of niets met Wilders, maar wel ben ik de mening toegedaan dat dit proces nooit had mogen plaatsvinden. Mede daarom meen ik dat niet zozeer Wilders maar eerder Corstens de rechtsstaat ondermijnt. Of in elk geval het vertrouwen daarin ernstig schaadt met zijn zogenaamd niet-vooringenomen, zogenaamd niet-elitaire uitlatingen.