Volledig scherm
Philips-topman Frans van Houten. FOTO Lex van Lieshout/ANP

Opinie - Philips-topman Van Houten rekent zich rijk

OPINIE - De auteurs zijn de Gebroeders Arends uit Waalre.

Je kon erop wachten, Philips-topman Frans van Houten die aangeeft dat de verkoopopbrengst van Lumileds weliswaar een tegenvaller is, maar 'als je kijkt naar wat analisten over de huidige situatie zeggen, denk ik dat we het goed hebben gedaan'. Diezelfde analisten geven aan dat de led-markt groeit en dat de huidige spelers er al flink geld aan verdienen. De vooruitzichten voor led zijn onverminderd 'sterk positief'. Hoezo goed gedaan?

Wat aan de hand is met Van Houten, kun je opmaken uit zijn resultaten en persverklaringen. De rode draad is overpromise and underdeliver. Risico's en kosten worden gebagatelliseerd - bijvoorbeeld de problemen bij de Cleveland-fabriek - en opbrengsten overdreven. Tegenvallend resultaat ligt aan omstandigheden buiten zijn controle - bijvoorbeeld valutaschommelingen - en als het meevalt, zet hij zelf als eerste de veren op zijn hoofd.

Van Houten schatte de waarde van de licht-patenten (led) van Lumileds volstrekt onrealistisch in met zijn uitspraak in het ED dat is overeengekomen dat Philips meedeelt in toekomstig succes. Dus als Lumileds goed draait krijgt Philips meer geld'. Natuurlijk, hij rekent zich opnieuw rijk.