Volledig scherm
© Ronald Otter

Opinie - Pleidooi voor één 'Veelzijdig Valkenswaard'

OPINIE - De auteur Rikkert Visser komt uit Valkenswaard.

De initiatieven om Valkenswaard weer meer op de kaart te zetten knallen uit de grond. Met veel bombarie worden nieuwe plannen gepresenteerd. De samenleving heeft de gemeentelijke taken zelf in handen genomen. Alles passend in de toekomstvisie 2030. Mooie woorden, maar is dit wel zo?

Losse acties
Wie iets verder kijkt mist beleid. Het zijn losse acties zonder integrale aanpak. Eén totaalproject ‘Veelzijdig Valkenswaard’ zou zonder bezwaar alle taken van VVV, Centrummanagement, Valkenswaard Marketing en Theater De Hofnar in zich moeten combineren en Valkenswaard kunnen profileren als recreatieve centrumgemeente. Eén organisatie met draagvlak, slagvaardigheid en daadkracht staat sterker dan vier losse stichtingen met veel overlap. Dit vraagt wel om een andere denkwijze. Tot dusver zijn voornamelijk één-op-één gemeentelijke taken overgeheveld naar een ander orgaan, inclusief de bijbehorende budgetten.

In 2011 is ‘Veelzijdig Valkenswaard’ gelanceerd als dé huisstijl van toeristisch-recreatief Valkenswaard, tot uiting gebracht in een nieuwe website voor de VVV. In 2013 gaan het LTA en de VVV op in Promotie Valkenswaard, met als doel de gemeente op de kaart te zetten met activiteiten en evenementen. In 2014 wordt Centrummanagement opgericht, gefinancierd met een speciaal in het leven geroepen reclameheffing, met als insteek het centrum aantrekkelijker te maken. En in 2016 wordt Valkenswaard Marketing opgericht, met dezelfde doelstelling als het al bestaande Promotie Valkenswaard, maar betaald vanuit de toeristenbelasting. Vier gesubsidieerde clubs met nagenoeg dezelfde doelstellingen, daar is in ieder geval voordeel te behalen op overhead.

Hofnar
Dan is er nog theater De Hofnar, dat het cultureel kloppend hart van Valkenswaard moet zijn.Iets buiten de normale lijntjes gekeken kan je dat ook aanmerken als organisatie nummer vijf binnen dezelfde doelstellingen. Er is synergievoordeel te behalen door alle genoemde organisaties samen te voegen tot één Stichting Veelzijdig Valkenswaard, met als doel het promoten van Valkenswaard en het initiëren en organiseren van evenementen en activiteiten.

Een fusie lijkt voor de hand te liggen, maar is niet wenselijk. Een nieuwe organisatie is gebaat bij andere mensen dan degenen die het al jaren op dezelfde wijze doen. De grip op de uitvoering van hét speerpunt uit de toekomstvisie 2030 van Valkenswaard is te ver van het controlerend orgaan, de gemeenteraad, komen te staan. Dus een nieuw bestuur met vaste vertegenwoordiging van winkeliers, horeca en toerisme en een wethouder is logischer. Op deze manier zijn de prestatieafspraken voor de gemeente ook (politiek-bestuurlijk) te controleren. Daarnaast kan veel efficiënter met gemeenschapsgeld gewerkt worden. Niet met minder geld, maar juist veel meer voor hetzelfde geld!

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement