Volledig scherm
© Kees Martens

Opinie - 'Poort van hersenen'... wat is dat eigenlijk?

OPINIE - Deze bijdrage komt van Willem Vermeer uit Eindhoven.

De gemiste herkenning door het rijk van de Brainport-strategie is zeker pijnlijk. Het is een gemiste kans op rijksbijdragen. Ook politieke pijn volgt, want een VVD-minister en dito premier die de verse VVD-burgemeester van Eindhoven al laten vallen. Welke les trekken hij en de stichting Brainport hieruit?

Waarom reageert nota bene wethouder Staf Depla namens de gemeente? En zou het nu echt helpen om het kabinet voortdurend op zijn achterhaalde focus te wijzen? Waar zijn de bestuurders van Brainport Development in deze discussie? Terug naar hun eigen regio waar ze wonen en laten ze het aan een de Eindhovense EZ-wethouder om te ageren?

Begrip
De vraag is of het wel een goede lobby-aanpak is geweest om alle kaarten op een gekunsteld begrip als Brainport te richten. Een woord dat Eindhovenaren vooral kennen als een vogeltjespark, een veel bediscussieerde campus en een zomerschool. Is dit woord Brainport evenwaardig aan een helder begrip als Schiphol of de haven van Rotterdam? En nog pijnlijker, ict Amsterdam wordt wel erkend als een nieuwe formele Mainport...

Maar wacht even, er staat Amsterdam, niet Randstad of Rijnmond. Duidelijk zijn waar je voor staat, dat is toch les één. Leren we daarvan?

Wij verenigen ons achter een 'poort van hersenen'... Wat is dat eigenlijk? Maken alleen brains soms hightech-apparatuur? Nee toch!

Zit het dus niet eerder in de onduidelijkheid van het begrip Brainport en de bijna onmogelijke uitleg die erbij hoort? Begrijpen de Haagse beleidsmakers de boodschap die achter Brainport schuilt eigenlijk wel? Is het daar op misgegaan? En wat is die boodschap eigenlijk, snappen de burgers en bedrijven het eigenlijk. Moeten we niet veel duidelijker zijn en vertellen waar het echt om draait: om de economische kracht en aanpak van de trotse regio Eindhoven, de tweede economie van Nederland.

Een positief geluid, de blik naar voren. Eindhoven, de economische hoofdstad van de daadkrachtige provincie Brabant. Reframen noemen politici dit proces, hetzelfde verhaal in een vernieuwde en betere context vertellen. Positiever, enthousiaster en bovenal verbindend. Eindhoven maakt het waar. Op naar het rijk.