Volledig scherm
Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteerden in Theater de Vaillant in Den Haag voor het leiderschap van de partij. © Bart Maat/ANP

Opinie - PvdA gooit principes te grabbel

OPINIE - Paul Gerbrands uit Valkenswaard is historicus. Hij is de auteur van dit opinie artikel.

Het is ondenkbaar dat het CDA ooit het bestaan van God, haar kroonjuweel, zou ontkennen indien haar dat electoraal goed van pas zou komen.

Feit is dat D66 wel al haar uitgangspunten verloochende en haar kroonjuwelen stuk voor stuk overboord gooide toen dat haar goed uit kwam. De Partij van de Arbeid spant echter de kroon. Die partij heeft in haar bestaan nagenoeg al haar basisprincipes bij het oud vuil gezet. Principeloos, alleen maar om telkens weer in de gunst van de kiezer te blijven, gaat de partij al decennia ongestraft als een kameleon door het leven. Keer op keer beschaamt ze haar leden, verloochent ze de wil van de kiezer en vergroot ze de afstand tussen haar kiezersvolk en de gekozenen.

Zo was de PvdA lang de partij van het gebroken geweertje: geen wapens meer en nooit meer oorlog. Toen het haar electoraal goed uitkwam, werd ze voorstander van een sterk leger. Tegenwoordig steunt ze militaire missies en oorlogen tot in de verste uithoeken van de wereld. Op plaatsen waar noch de NAVO, noch een Nederlander iets te zoeken heeft.

Een republiek was ooit een ander stokpaardje van de socialisten. Gelijkheid voor iedereen, niks erfelijk koningschap meer. Langzaam echter keerde de publieke opinie ten gunste van het koningshuis. Vandaag is er van een republiek in het partijprogramma van de socialisten nergens meer iets terug te vinden.

En toen het woord socialisme bij de kiezer een vieze bijsmaak begon te krijgen, werd zelfs dat vervangen. De nieuwe term was sociaal-democratie.

Pim Fortuyn werd bij leven verguisd door lieden als Ad Melkert, fractievoorzitter van de PvdA. Na de dood van Fortuyn wisten de socialisten niet hoe snel ze zijn standpunten moesten overnemen. En zo ging het kiezersbedrog maar verder.

Om de gunst van de allochtone kiezer werden zelfs zonder behoorlijke screening nieuwe Nederlanders geworven voor de kieslijst. Wat telde, was alleen het aantal stemmen dat deze lieden zouden meebrengen. Het gevolg is nu een afsplitsing onder de naam Denk in de Tweede Kamer. En het vooruitzicht daar bij de komende verkiezingen vijf zetels aan te verliezen.

Waar de arbeidersvoorman Wim Kok nog op de barricades tegen de werkgevers stond te roepen 'we pikken het niet,' heult de man jaren later, tegen een fikse vergoeding, openlijk mee met de commissarissen van Shell. Lang voerde de socialist Marcel van Dam strijd tegen het kapitalisme. 'Zo komt Jan Splinter door de winter' is van hem. Nu woont hij als een ware heer Bommel met onbetaalde lijfeigenen om hem heen in een kasteel waar dat van prinses Beatrix bij in het niet valt.

Om de afgelopen vier jaar aan de macht te kunnen blijven heeft de partij met volle overgave zelfs het ooit door Willem Drees in de steigers gezette sociale stelsel tot op de grond helpen afbreken. Welke VVD'er had dat toen durven dromen? Tegelijkertijd heeft de partij, met meer succes dan de NSB ooit had, de soevereiniteit van ons land in de uitverkoop gedaan. Om de kiezer te plezieren buitelen nu twee kandidaat-lijsttrekkers als clowns over elkaar heen. Een helder standpunt over de toekomst hebben ze niet. Alleen over elkaar.

Als het partijbestuur slim is, neemt het onmiddellijk alle standpunten van de VVD en de SP over. Daar kunnen de sociaal-democraten in ieder geval nog vier jaar mee voorkomen, voordat dat de partij helemaal uit de Tweede Kamer verdwijnt. Het alternatief is een referendum over de opheffing van de partij. Voor twee euro wil ik daarover best meestemmen.