Volledig scherm
De Kinderen aan het werk, op een foto uit 2010. © MEULENHOF

Opinie - Regionale aanpak dementie werkt al jaren

OPINIE - Wilma de Kinderen-van Heeswijk is zorgtrajectbegeleider bij Netwerk Dementie Eindhoven en ambulant verpleegkundige bij GGzE. Zij is de auteur van dit opinie artikel.

Het is dat ik aan de tafel zat, anders was gisteren mijn spreekwoordelijke broek afgezakt! Het artikel op de voorpagina over besparing door betere zorg voor dementerenden is ongelooflijk oud nieuws. De genoemde huisarts in Wijchen is goed bezig, maar zij heeft wel het wiel opnieuw uit zitten vinden.

In de regio Eindhoven hebben we al vijftien jaar het Netwerk Dementie. Hierin werken zo'n vijftig casemanagers dementie/zorgtrajectbegeleiders voor honderden mensen met dementie. Precies dat wat in het artikel is beschreven wordt al jaren gedaan door dit netwerk, en meer.

Het schrijnende is dat ik moet lezen dat 'er meer financiering van zorgverzekeraars nodig is, en dat VGZ en CZ positief zijn maar eerst meer informatie willen'. Elk jaar hebben de ketenregisseur, samen met managers van participerende zorginstellingen, moeten onderhandelen om geld beschikbaar te krijgen. Elk jaar opnieuw hebben mijn collega's en ik in onzekerheid gezeten over onze functies. Iedereen is het erover eens dat casemanagement onontbeerlijk is voor zelfstandig wonende mensen met dementie. Maar niemand wilde zich daar financieel voor inzetten. WLZ (voorheen AWBZ), de gemeente, de zorgverzekeraars, de betrokken zorginstellingen et cetera; het was steeds schrapen om de casemanagers te kunnen blijven betalen. Inmiddels is het zo ver dat de zorgverzekeraars het in de pakketten gaan opnemen. Helaas met gevolg dat ze nu ook menen te kunnen bepalen wie het beroep kan uitoefenen. Zéér ervaren casemanagers moeten worden ontslagen, na prima te hebben gefunctioneerd. Hier kan ik me erg boos over maken. En verder: waar is het onderzoek gebleven waarin jaren geleden al glashelder werd aangetoond dat er tonnen worden bespaard als een casemanager dementie is betrokken?

Zes jaar geleden ben ik geïnterviewd door het ED, dus echt nieuws kunnen we dit niet noemen. Alle huisartsen in de regio weten van ons bestaan en werken prima met ons samen. We sluiten aan bij patiëntbesprekingen, hebben lijntjes met alle betrokken partijen, net zoals de in het artikel genoemde teams. De wachtlijsten om een casemanager te krijgen zijn in sommige wijken onaanvaardbaar lang. Er mogen geen nieuwe mensen worden aangenomen. Realiseert men zich wel hoe erg dit is, als je ook al de diagnose hebt gehad? Ik schrijf deze reactie vrij impulsief, op eigen titel en heb geen exacte cijfers bij de hand, maar dat er landelijk miljoenen bespaard kunnen worden door betere ouderenzorg durf ik wel te stellen. Ik voel me als casemanager zeer miskend en ondergewaardeerd door dergelijke berichten.