Volledig scherm
Groene kliko's worden minder vaak geleegd

Opinie - Scheiden van afval lijkt niet meer zo belangrijk

OPINIE - Dit artikel komt van de hand van Liesbeth Zonjee en Esther Bijlsma. Zij runnen Konijnenopvang Franky in Eindhoven.

Al ruim 13 jaar runnen wij Konijnenopvang Franky in Eindhoven, een asiel voor konijnen. Destijds, dankzij het meedenken van afvalbeheerder Cure, kregen we 7 grote groene kliko's, zodat we makkelijk het groenafval kwijt konden. We hebben er meestal genoeg aan, soms in overvolle dumpperiodes, zoals de zomervakantie, moeten we er eentje bij de buren lenen.

Bezuinigingen
Een tijdlang hadden we bladkorven in onze straat - er staan fijn veel bomen -, maar die zijn wegbezuinigd. Of de bewoners zoveel mogelijk zelf het blad bij het GFT willen doen. En ineens dient zich een nieuwe bezuiniging aan. In de winterperiode wordt het GFT nog maar 1 keer per 4 weken opgehaald. Het restafval wel iedere 2 weken.

We hadden een kleine zwarte kliko, die in 2 weken amper halfvol is, sinds het plastic apart kan worden ingeleverd. We bellen Cure om die kleine om te laten ruilen voor 2 grote en beloven optimistisch dat we ze na 1 maart weer inleveren. Maar nee, we moeten ze minimaal een jaar gebruiken.

Verwarring
We vragen meteen hoe het nu met het GFT-afval moet. Dat kan bij het restafval. En als we niet genoeg kliko's hebben, kunnen we het gratis bij de milieustraat (stort) inleveren. Maar als het GFT bij het restafval kan, waarom kan de groene dan niet tegelijk met de zwarte kliko ingeleverd worden? 'Omdat de vuilnismannen instructie hebben alleen de zwarte te legen'.

Omdat we inderdaad te veel GFT hebben, rijden we met volle vuilniszakken naar de milieustraat.

Website gemeente Eindhoven: 'Afval scheiden op de milieustraat is verplicht'. De stortbeheerder: 'Gooi die zakken maar bij het restafval'. Wij begrijpen er niets meer van. Normaal zijn we consciëntieuze afvalscheiders, papier naar papier, plastic naar plastic en dus ook GFT en rest streng gescheiden. Het is ook een boodschap die Cure uitdraagt - afval scheiden begint thuis - maar zelf niet naleeft.

Star
De gemeente verwijst terug naar Cure en Cure blijft bij zijn standpunt: groenbakken eens in de 4 weken, zwarte iedere 2 weken. En zo komt dus een massa afval die prima compost had kunnen zijn, in het restafval terecht. Door de starheid van één instantie die geen enkele uitzondering wil maken. Met het risico dat het idee rijst: waarom dan plastic, glas, papier, batterijen enz. nog apart houden. Het lijkt niet zo belangrijk? Dat wil de gemeente toch niet uitdragen.