Volledig scherm
Zonnepanelen op het dak van Montana Snowcenter in Westerhoven. © MEULENHOF

Opinie - Skihal blaast warmte uit voor 400 huizen

OPINIE - Dit opinie artikel is geschreven door Milieudefensie Eindhoven, Wen Spelbrink (voorzitter) en Bernard Gerard (secretaris).

Kempervennen kan milieu en zichzelf een dienst bewijzen door hergebruik van de afvalwarmte van Snowcenter. De exploitant van Montana Snowcenter in Westerhoven, Theo van Lierop, meldde vol trots in het ED van 8 oktober 2016 dat hij het energieverbruik van de skihal (ter grootte van ca 1,5 miljoen kWh per jaar) voor ruim de helft gaat dekken met zonnepanelen.

Nu vinden wij het als Milieudefensie lichtelijk absurd dat wij in Nederland hartje zomer kunnen skiën. Eigenlijk even absurd als het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar. Maar goed, de dingen zijn zoals ze zijn en wij kunnen dus in een heel grote koelkast skiën (met 5500 vierkante meter sneeuw) als er buiten een hittegolf is.

Als je de bestaande situatie als gegeven ziet, is het een grote verbetering dat Van Lierop voor een miljoen euro in elk geval 0,8 van de 1,5 miljoen kWh per jaar in duurzame vorm aan zijn hal toevoert. Dit is niet sarcastisch bedoeld, Van Lierop is hier zijn tijd vooruit.

Maar nog steeds komt uit de uitlaat van die grote koelkast een veelvoud van diezelfde 1,5 miljoen kWh (5400GJ) aan afvalwarmte. Dat is best veel, genoeg voor grofweg 400 à 500 huizen.

Wij hebben onszelf in dit land een Energieakkoord opgelegd. Om dat in 2020 te halen, moet veel bezuinigd en duurzaam opgewekt worden. Hergebruik van warmte kan en moet een forse bijdrage leveren aan het behalen van deze doelstellingen.

Ook Center Parcs laat op zijn website duurzaamheidsintenties zien, zij het nogal veel feel good initiatieven en weinig initiatieven die optellen tot grote getallen. Concurrent Landal wil in 2030 zijn milieu-impact tot nul terug gebracht hebben! Een dergelijk hergebruik van warmte zou toch in het vakantiepark mogelijk moeten zijn. Het complex heeft een sporthal, een binnen- en een buitenbad, vakantiehuisjes, woonboten, minstens twee restaurants en ongetwijfeld nog veel meer. Volgens ons kun je daar een heleboel afvalwarmte zinvol in kwijt.

Milieudefensie roept de directies van Montana Snowcenter, van Center Parcs De Kempervennen en van Center Parcs Netherlands BV op om een gezamenlijk warmteplan te maken om zo veel mogelijk afvalwarmte nuttig binnen het park De Kempervennen te gebruiken. Ongetwijfeld levert dat besparingen op en ongetwijfeld zal een dergelijk plan veel goodwill en positieve publiciteit opleveren. Wij zien met grote interesse uit naar het antwoord.