Volledig scherm
SP-leider Emile Roemer. foto ANP

Opinie - SP moet geen aanslag plegen op vermogens

OPINIE - Dit opinieartikel is geschreven door M. Thunnissen uit Son en Breugel.

Het is nog geen 5 december, maar Emile Roemer van de SP gaat nu al voor sinterklaas spelen, als ik kijk naar zijn plannen om de inkomensongelijkheid aan te pakken. De laagste inkomens (en indirect daardoor ook de bijstands- en WAO- uitkeringen) zouden volgens de SP met 10 procent moeten stijgen. Deze ingreep zou circa 5 miljard euro kosten. Dit bedrag moet bij de 20 procent grootste verdieners, de multinationals en de vermogenden gehaald worden.

Maatschappelijk onaanvaardbaar
Afgezien van de vraag of het op deze wijze cadeautjes uitdelen daadwerkelijk zijn vruchten gaat afwerpen, zal het besluit om een deel van dit bedrag bij de echte grootverdieners weg te halen en een ander deel bij multinationals - die via belastingtrucs vaak slechts een fractie van hun inkomsten belast zien - door de meeste mensen niet als maatschappelijk onaanvaardbaar worden gezien. Maar het weghalen van geld bij mensen met enig vermogen is in deze misplaatst.

Het merendeel van de vermogenden in Nederland heeft na de crisis van 2008 behoorlijk ingeteerd op zijn vermogen, dat met hard werken bij elkaar gespaard is. Dit geldt zowel voor mensen die hun spaargeld bij de banken hebben uitstaan - de spaarrente ging van circa 4 procent in 2008 naar 0,3 procent nu - als voor mensen die in aandelen belegd hebben - de AEX ging van 510 in 2008 naar onder de 200 punten in 2009 om daarna in 7 jaar tijd weer richting de 450 punten te klimmen. Laten we het verder maar niet hebben over de mensen die in commercieel vastgoed belegd hebben, want daar zijn de huurprijzen - en daardoor ook de daaraan gelinkte waardes van het vastgoed zelf - in veel gevallen met 30 procent of meer gedaald of zijn de rendementen door leegstand zelfs tot 0 gedaald.

Kortom, het is heel makkelijk om goede sier te maken met andermans geld. Ik hoop dat dit proefballonnetje van de SP snel een groot deel van zijn lucht zal verliezen en dat de partij bij een eventueel volgend plan wat meer realiteitszin betracht.