Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Opinie - Tielemans wil het niet snappen

OPINIE - Dit opinie-artikel is geschreven door Chris Warmerdam uit Helmond.

Toen ik de artikelen over voormalig wethouder Peter Tielemans in het ED van 19 november las, dacht ik bij mezelf: het moet niet gekker worden in Helmond.

Wachtgeldperiode
De gemeenteraad heeft in een besloten vergadering een besluit genomen om de wachtgeldperiode van Tielemans te verlengen met maximaal 6 jaar. Er hoeft alleen nog een onderzoek plaats te vinden door een onafhankelijke arts. De politiek in Helmond heeft blijkbaar wel geld over voor een voormalige wethouder die wel raad wist hoe gemeenschapsgeld door hem het beste besteed kon worden, terwijl ze zonder met de ogen te knipperen kort op de noodzakelijke verzorging van hulpbehoevende inwoners.

Tielemans zegt dat hij zich 40 jaar lang heeft bezig gehouden met de publieke zaak. Maar in wiens belang? Eigen belang en vriendjespolitiek? Ik weet het niet, maar in elk geval niet mijn belang. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de gamehal Xperience World die op het voormalige Obragas-terrein in Helmond zou moeten komen. Wat heeft dit mislukte plan, waarvoor geen draagvlak bestond bij inwoners, gekost? Dit geld had beter besteed kunnen worden om de leefbaarheid in Helmond te verbeteren.

Horecabezoek
Tielemans snapt nog steeds niet - of wil niet snappen - dat je voorzichtig moet zijn met de besteding van gemeenschapsgeld. Waarom al die taxiritjes en horecabezoeken? Moet je zo vaak in een café zijn en dan ook nog flink wat alcohol nuttigen en je met een taxi naar huis laten brengen? Kun je met een slok op de belangen van Helmond wel dienen? Ik denk het niet. Drink gewoon fris of water en zorg dat je zelf naar huis kunt gaan. Misschien was hij dan helemaal niet op horecabezoek gegaan.

Bankrekening
Op de vraag van de journalist wat er aan de hand is met een oude bankrekening van de partij SDOH, waar hij als enige van gepind zou hebben, wil hij geen antwoord geven. Waarom niet? Zijn er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen? Er moet kennelijk eerst een rechtszaak komen, dan pas wil hij een toelichting geven. Ik kan alleen maar concluderen dat het zaakje stinkt. Als je zegt dat je altijd integer gehandeld hebt, moet je gewoon openheid van zaken geven. Dat geldt overigens ook voor het bestuur van SDOH (nu Lokaal sterk). Waarom geeft het geen openheid van zaken? Heeft het ook iets te verbergen? Het bestuur heeft wel aangifte gedaan bij de politie.

Tielemans staat regelmatig voor de spiegel en mist levensvreugde. Misschien is het weer tijd om een kalender uit te brengen met zijn eigen portretfoto's. Maar ja wie gaat dit dan betalen? Tielemans was niet de zonnekoning van Helmond, maar hij gedroeg zich wel als een zonnekoning, met goedkeuring van zijn partij SDOH en het CDA en de VVD.