Volledig scherm
Donald Trump

Opinie - Trump is als een dealer aan de atoomknoppen

OPINIE - Ger de Wind uit Knegsel is de schrijver dit opinie artikel.

Nu de VS hun eigen grondwet ondergraven, komt de vraag op: Wat dan wel met Europa? Het was al vrij laat toen een straaljager van Eindhoven Airport met donderend lawaai over ons huis vloog. "Zeker een oefening", zei ik tegen mijn vrouw.

De jager keerde, zette zijn nabrander aan, steeg naar grote hoogte en bleef daar bulderend rondrazen. Ik liep toch maar even naar buiten, keek de heldere avondhemel in om te zien of er werd geschoten. Pas toen realiseerde ik me dat mijn geheugen me een handeling liet herhalen die ik ruim zeventig jaar geleden dagelijks deed. Kijken naar schietende vliegtuigen.

Zo diep zijn herinneringen aan de oorlog in mijn geheugen vastgespijkerd. Ik heb die nacht slecht geslapen, net als de nachten na de Brexit en na de keuze van Donald Trump. Trump die zijn vriend Nigel Farage voorstelde als Brits ambassadeur in New York. De leugenaar Farage die als rattenvanger van Hamelen zijn volk de EU uitlokte en niet wist hoe gauw hij weg moest komen. Trump blijkt na zijn verkiezing ook rattenvanger te zijn.

De VS hebben straks een iemand aan de atoomknoppen die Obama's Trans Pacific Vrijhandelspact met onder andere Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië wil schrappen. Dat pact moest een wal opleveren tegen de dreigende economische overmacht van China, moest de weinige democratisch geregeerde staten langs de Pacific beschermen. Paniek in Japan en Australië. Kan men nog wel op de VS rekenen? Paniek in Europa want Trump 'ziet het nut van de NAVO niet in'.

Langzaam wordt duidelijk wat zo iemand aan de top van het machtigste land ter wereld betekent. Hij wil deals met Vladimir Poetin en China. Poetin en Xi Jinping glimlachen, want Trump sloopt de democratische forten met een voorhamer. Wat raketten bij Polen, wat opgespoten fortjes in de Zuid-Chinese Zee, wat deals met Trump en het is gebeurd met onze mensenrechten, normen en waarden, met onze arrogantie over persvrijheid en eerlijke verkiezingen. Dat hebben die westelijken vijfhonderd jaar aan anderen proberen op te leggen. Nu kunnen Poetin en Xi eens laten zien hoe je dat domme kiesvolk regeert.

James Madison, opsteller van de Amerikaanse grondwet, schreef: 'Als mensen engelen waren, zou controle op regeringen niet nodig zijn'. Eeuwenlang waren de VS zo ons voorbeeld, tweemaal redden ze ons in de vorige eeuw van dictatuur. Onder Trump zal er geen derde keer zijn, want Europa 'dealt' niet over mensenwaarden.

Maar nu de VS hun eigen grondwet ondergraven, komt de vraag op: Wat dan wel met Europa? Angela Merkel gaat het nog eens proberen. Maar Merkel is niet de zo hard nodige charismatische leider die een angstig en verdeeld Europa moed in kan spreken.

Europa is niet klaar om zichzelf te verdedigen. Nederland is een sprekend voorbeeld van die zwakte. Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei wat zijn inlichtingendienst allemaal niet zag aankomen. "De Krim, Arabische Lente, IS." Minister Bert Koenders voegde daar aan toe dat 'na elke aanslag de puzzelstukjes wel aanwezig waren maar verstopt in nationale structuren. Daarom moet worden nagedacht over een Europese CIA en FBI'. Minister Ard van der Steur vond dat niet nodig: "Er is een prima Europese samenwerking in de Counter Terrorism Group." Die samenwerking was blijkbaar niet bekend bij de minister van Buitenlandse Zaken en bij de commandant der strijdkrachten. Na duizenden terreurdoden moet men toch maar eens gaan nadenken over Europese samenwerking op dit gebied. Koenders en Middendorp lichten ons eerlijk voor, maar staan blijkbaar machteloos tegenover de Europese statenbrei.

Als het menens wordt buiten de NAVO-paraplu moet ik 's avonds weer naar buiten rennen, want dan wordt er in de avondlucht echt geschoten. Gelukkig maar dat er niet meer zo veel mensen leven die weten wat dat betekent. De anderen kunnen lekker doorslapen!