Volledig scherm
Donald Trump wordt één van de machtigste presidenten die Amerika ooit heeft gehad. FOTO Michael Reynolds/EPA

Opinie - Trump-stemmers maken zich zorgen

OPINIE - De auteur Hein Kranen is fractievoorzitter van de SP in Nuenen.

Met stijgende verbazing las ik het artikel 'Amerikaans fascisme overwint' van Luckie Delacroix (ED Opinie 14 november). Hoe fout kun je het zien? Hoe kun je mensen die hun stem uitbrengen zo gemakkelijk als fascisten wegzetten? Want dat is wat er gebeurt. Gelooft hij echt dat alle Trump-stemmers tot die categorie behoren? Ik geloof dat absoluut niet.

Onzekerheid
Het zijn mensen met lage, midden en hoge inkomens en alle soorten van opleidingen, werkend en werkzoekend, zzp'ers en werknemers, die zich volkomen terecht zorgen maken over wat er om hen heen gebeurt. Wat zij zien is een establishment dat volledig los is gezongen van de maatschappij en alleen met zichzelf bezig is. Dat zorgt voor onzekerheid op alle fronten, dat zorgt voor schulden bij studenten, dat zorgt voor het redden van de banken op onze kosten zodat zij vervolgens duizenden mensen kunnen ontslaan, dat grote ondernemingen op alle manieren vrijstelt van belastingen, dat een deel van de AOW'ers een inkomensprobleem bezorgt en 80.000 zorgmedewerkers laat ontslaan, dat zieken opzadelt met een nutteloos eigen risico. Het establishment dat de markt toegang geeft tot de spreekkamers bij de huisarts, een TTIP/Ceta verdrag wil sluiten waarvan de tekst grotendeels door henzelf is aangeleverd en dat het verdiende geld rechtstreeks doorsluist naar de aandeelhouders.

Een roep om aandacht
Neen. Het is geen stem op Trump, het is voor een belangrijk deel ook geen stem op Wilders, het is een roep om verdiende aandacht voor alledaagse problemen bij het zorgen voor een gezin en bij het proberen om een toekomst op te bouwen. Een roep ook om echt iets te doen aan de misselijkmakende tweedeling op allerlei gebied.

En Delacroix zet ze weg, zoals ook mevrouw Clinton deed. Het gevolg hebben we gezien. Mijn advies: ga luisteren en doe er iets aan.