Volledig scherm
Burgemeester John Jorritsma en auteur Jack van Hoek. © Cees van Keulen

Opinie - Van Gogh zag Eindhoven niet zitten, Jorritsma Nuenen wel

OPINIE - De auteur Cees van Keulen komt uit Gerwen.

Het boek 'De Eindhovense kennissen van Vincent van Gogh' van auteur Jack van Hoek werd op 15 december officieel ten doop gehouden in restaurant en kunstcafé Oude Rechtbank in Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma (1956, Bolsward), opvolger van de nu al legendarische Rob van Gijzel, nam het eerste exemplaar van het boek graag in ontvangst. Hij stak het bij die gelegenheid niet onder stoelen of banken: Nuenen moet maar snel voor Eindhoven kiezen.

VVD'er Jorritsma poseerde met Van Gogh-kenner Van Hoek en liet weten dat je toch wel een beetje gek moet zijn om zo'n boek te schrijven. Eindhovenaar Jack van Hoek stak flink wat tijd in de zoektocht naar de kennissen van Vincent van Gogh in Eindhoven in de periode 1883-1885. De lezer maakt kennis met kleurrijke inwoners van het zich op dat moment snel ontwikkelende industriële stadje Eindhoven. Het 64-pagina's tellende boekwerkje geeft inzicht in het drukke sociale leven van Vincent van Gogh. Het boek kost tien euro, is prima geïllustreerd en prachtig vormgegeven. Een steengoed boek van uitgever Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.

De Brouwer
Bij de presentatie van het boekwerk ontving de Nuenense Van Gogh-kenner Ton de Brouwer ook een exemplaar. Auteur Jack van Hoek: ,,Mijn bijzondere dank gaat uit naar Ton de Brouwer voor het kritisch doornemen van de tekst waar het Van Gogh betrof."

Dankzij publicaties van De Brouwer in 'De Drijehornickels', het cultuurhistorisch tijdschrift voor Nuenen, Gerwen en Nederwetten, is bekend dat Van Gogh op 5 december 1883 in Eindhoven uit de trein stapte om de laatste zeven kilometer naar zijn ouderlijk huis in Nuenen lopend af te leggen.

Van Gogh dacht er niet eens over om op kamers in Eindhoven te gaan wonen. Als hij al naar een stad zou verhuizen, dan moest die groter zijn en hem qua kunst meer te bieden hebben. Hij bleef dus liever in Nuenen omdat hij daar de arme boeren en wevers aantrof die hij wilde schilderen.

Of Van Gogh Village Nuenen binnenkort 'ingelijfd' wordt door Eindhoven zal de toekomst leren...