Volledig scherm
De TU/e. © Menno Boon

Opinie - Verlies kwaliteit onderwijs valt TU's te verwijten

OPINIE - Dit opinie-artikel is geschreven door Jan Copic uit Eindhoven. Hij is oud-natuurkundestudent aan de TH, later TU/e.

Studenten slaan in een brandbrief alarm over colleges in bioscopen en virtuele proefjes.

Virtuele practica
De technische universiteiten hebben het zover laten komen. Hoe is het mogelijk, dacht ik, toen ik maandag in het ED las dat op alle technische universiteiten virtuele practica gegeven worden. Terecht dat studenten hiertegen protesteren.

Het lijkt me niet nodig om hier uit te leggen dat deze virtuele practica de werkelijkheid nooit kunnen vervangen, zelfs niet bij benadering. En wat te denken van het inzetten van masterstudenten bij het nakijken van scripties? Wil een student van wie een scriptie nagekeken wordt daarvan iets leren, dan zal dit gedaan moeten worden door iemand die vér boven de stof uitsteekt en constructieve feedback kan geven.

Budget
Waarom moest dit protest van studenten komen? Het antwoord is: omdat de TU's en hun medewerkers dit toegelaten hebben. Misschien hebben ze zelfs meegedaan aan het ontwerpen van virtuele practica. Het budget is niet meegegroeid met het aantal studenten, is de jammerklacht vanuit de TU's. Laten we aannemen dat dit waar is en uitgaan van de echte practica in het verleden, dan moet er toch een moment geweest zijn dat deze in de knel kwamen doordat hiervoor te weinig geld was. Op dat moment had er een stop op studenten moeten komen, maar zeker geen virtuele oplossing die funest is voor de opleiding van ingenieurs.

Ik verwijt de TU's dat ze vanuit hun verantwoordelijkheid om optimale kwaliteit te leveren aan student en maatschappij niet de moed hebben gehad om een studentenstop in te stellen en/of in Den Haag te gaan protesteren.