Volledig scherm
© rgbstock.com

Opinie - Verwijderen gasmeter toch gratis

OPINIE - De auteur Tiny van Houtum komt uit Nuenen.

Het klopt helemaal wat Bart Brouwers schrijft in het artikel 'Nog niet klaar voor slim energiegebruik' (ED Opinie 17 november). Ik heb eenzelfde maar misschien ook een 'leuke' ervaring opgedaan met Enexis. Ik heb ook ruim voldoende zonnepanelen in gebruik. En ik ben nu CO2-neutraal sinds een maand door de investering in een warmtepomp. Ook ik wilde de gasmeter eruit hebben. Alleen ik kwam toevallig uit bij Endinet. Dat vroeg voor het verwijderen van de gasmeter 207 euro.

Brief
Wat wil nu het toeval? Ik krijg een brief van Enexis waarin staat dat mijn stroommeter niet meer voldoet, omdat een 'foutje' in de meting zit. Daarom wordt zowel de stroommeter als de gasmeter vervangen door een digitale (slimme) uitvoering. Dit kan niet afzonderlijk. Ik blij en bel vol enthousiasme op dat ik de gasmeter niet meer wil hebben en dat ze hem gelijk mee kunnen nemen. Dus niet. Als ik de gasmeter wil laten verwijderen kost me dat 345 euro. Ik vertel nog dat ik elders goedkoper terecht kan, maar dat bestaat niet, alleen Enexis kan dit doen.

Ik weet voldoende en bel meteen Endinet om de gasmeter te laten weghalen. Als dat geregeld is krijg ik toch een wrang gevoel, van de ene partij moest ik vervangen en van de andere kosten maken. Al met al de stoute schoenen aangetrokken en de brief van Enexis doorgestuurd naar Endinet, met de kanttekening dat dit een vreemde constructie is.

Verbazingwekkend. Binnen twee dagen ontvang ik een mail met een bijlage. Schrik niet - een credit-nota van 208 euro. Mooi toch.

Ja, wat is er met de energieleveranciers aan de hand? Vertel het me maar. Ik draai nu in elk geval voorlopig quitte. Hoewel we in 2020 toch weer zullen moeten dokken. Dan komt er weer een nieuwe regel. Te veel teruggeleverde energie wordt dan niet meer gesaldeerd, waardoor je nog maar pakweg 0,06 in plaats van 0,20 euro ontvangt. Nou ja, dan maar investeren in een accu.