Volledig scherm
Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteerden in Theater de Vaillant in Den Haag voor het leiderschap van de partij. © Bart Maat/ANP

Opinie - Vilein druipt eraf in PvdA-verhaal

OPINIE - Dit stuk komt van de hand van Frans Hofmeester. Hij was voorheen PvdA-wethouder in Bladel en in Veldhoven.

Ik heb even gewacht met reageren op het opiniestuk van historicus Paul Gerbrands (ED 17 november). Als lid van het 'principes te grabbel gooiende PvdA' moest ik niet zozeer zijn 'historische' argumenten voor deze kwalificatie verteren. Daar is nogal wat tegenin te brengen. Nee, ik kon een dag niet uit de voeten met zijn manier van betogen, waar de animositeit vanaf druipt. En met modder gooien laat ik liever aan anderen over.

Vilein
Zo druipt het vilein eraf, als hij beweert dat de PvdA de uitverkoop van 's lands soevereiniteit beter deed dan de NSB. Maak dat eens waar, zou ik zeggen.

Een ander voorbeeld. Uit diverse historische bronnen mag je de conclusie trekken dat de term 'sociaal-democratie' in de twintigste eeuw synoniem werd met het woord 'socialisme'. Maar bij Gerbrands stapte de PvdA naar de nieuwe term sociaal-democratie, 'omdat de kiezer een vieze bijsmaak kreeg van socialisme'. Maak dat eens waar, zou ik weer zeggen.

Vrijheid
Elders in het stuk gaat het over het verkwanselen van het principe van 'het gebroken geweertje'. Oorzaak? De PvdA koos voor een sterk leger 'toen het electoraal goed uitkwam'. Voor de jongere lezers: Het gebroken geweertje is, ik citeer collega-historici, een stilistisch zeer herkenbaar voorbeeld uit de periode van de jaren 20. De partij stamt uit 1946! In 2016 hebben we te maken met gevechten om de vrijheid van anderen, met vredesmissies om elders te bouwen aan wederopbouw. Dat is al moeilijk genoeg, heer Gerbrands.

U weet natuurlijk dat Marcel van Dam al in 2003 mijn partij heeft verlaten. Toch maakt u 'ons' het verwijt dat hij anno 2016 in een kasteel woont waar het paleis van prinses Beatrix bij in het niet valt. De vergelijking alleen al… Dat noem ik nou animositeit. Uitlatingen als deze raken nauwelijks aan geschiedschrijving. Des te meer aan de vertolking van onderbuikgevoelens die ik bij een historicus niet had verwacht.

Screening
Nog één navrante passage uit het artikel. Tweede Kamerkandidaten krijgen, aldus de schrijver, bij de PvdA geen behoorlijke screening, 'alleen maar om de allochtone kiezer te behagen'. Weet Gerbrands iets van de uitgebreide procedures voor kandidaatstelling voor de Tweede Kamer tot en met de gemeenteraad? Weet hij überhaupt iets af van samen een land, een provincie of een gemeente besturen? Daar worden fouten bij gemaakt, ook door mijn partij, maar 'geen helder standpunt over de toekomst'? Lees het verkiezingsprogramma dat ik u gratis toestuur. De 2 euro voor een referendum over het opheffen van de partij, mag u in eigen zak steken.