Volledig scherm
© Kees Martens

Opinie - Waar ging het mis met lobby?

OPINIE - Wim Metsemakers uit Nuenen is voormalig bestuursvoorzitter van ROC Eindhoven (nu Summa).

In Nederland is Mainport een beleidsterm. Dat beleid is begroot, er is extra geld en ook nieuwe netwerken in binnen- en buitenland worden toegankelijk.

Vóór mij ligt een foldertje, juli 2002, op de kaft prijken wijlen burgemeester Rein Welschen van Eindhoven, de High Tech Campus en een zwemmende Pieter van den Hoogenband. Deze SRE-folder kondigt het programma Horizon aan, de voorloper van wat nu Brainport heet.

Wakker geschud door de conjunctuurgevoeligheid van de regio ging de commissie 'Regionale Kansen' aan de slag. Mensen als Welschen, Henk de Wilt (TU/e), Theo Hurks (Kamer van Koophandel), Jan Mengelers (toen nog TNO) en Eric van Schagen (Simac) kunnen worden beschouwd als pioniers van Brainport.

Transparantie
Kennisinstellingen, onderwijs, overheden en bedrijfsleven besloten tot snelle, effectieve communicatie met een maximale transparantie. Het bleef niet bij woorden. Vanuit drie programma's werden negentien projecten opgezet. Elk project had een gezaghebbende projecteigenaar. Een wezenlijke gedragsverandering vond plaats en maakte veel positieve energie los op weg naar Brainport. De opgave is om die pioniersenergie door te zetten en waakzaam te zijn voor sleet.

Naar aanleiding van de afwijzing van de Mainport-status door minister Schultz van Haegen – het kabinet – lees ik in het ED doorwrochte artikelen over Brainport van Chris Paulussen ('Brainport verdient meer'), Harrie Verrijt ('Parel die straalt ondanks overheid')en Bart Brouwers ('Goede redenen om Brainport te koesteren'). Deze artikelen stralen iets uit van 'kijk eens hoe goed we zijn'. Ja, we zijn goed! Maar als anderen dat niet (willen) zien schiet je daar niet veel mee op en dat is nu gebleken bij het missen van de Mainport-status. Waar ging het mis met de lobby? Dat is de vraag die mij bezighoudt.