Volledig scherm
Het oorlogskerkhof Margarana op Bali

Opinie - Wat wij in Indonesië deden mag niet verzwegen worden

OPINIE - De auteur Kees Smetsers uit Oirschot heeft enkele boeken over Bali geschreven.

In zijn opinieverhaal (ED 6 januari) vraagt J. van de Wall om te stoppen met het oprakelen van de acties in Indië, onder andere omdat hij van mening is dat de Nederlanders daar veel goed hebben gedaan.

Hoe zou Van de Wall het vinden als België ons land Nederland zou komen bezetten en driehonderd jaar lang over ons de baas zou zijn? Hoe zou hij het vinden als de Belgen hier dan ons zouden komen uitbuiten? Hoe zou hij het vinden als die tijd daarna de Belgische Gouden Eeuw zou worden genoemd ?

Waarom weten heel veel mensen in Nederland niet dat onze zogenaamde helden van de VOC op de Banda-eilanden 75 procent van de inheemse bevolking hebben uitgemoord met als enig doel het monopolie van de handel in nootmuskaat in handen te krijgen?

Waarom weten heel veel mensen in Nederland niet dat de Nederlanders in 1946 in een paar dagen bij het plaatsje Marga op het eiland Bali 1.372 mensen hebben vermoord, die met primitieve wapens vochten tegen de Nederlandse kanonnen en mitrailleurs om hun vrijheid te behouden? Nederland was toen nota bene net bevrijd van de Duitsers, die ons land vijf jaar hadden bezet, en ging toen zelf een jaar later een ander land bezetten...

Vrij land

Dat komt omdat deze zwarte bladzijden in de geschiedenisboeken altijd zijn verzwegen. Nu het wordt opgerakeld, zoals Van de Wall het noemt, is dat natuurlijk heel erg voor de (toen) jonge Nederlandse mannen die van de Nederlandse regering naar Indië moesten, anders werden ze gevangen gezet. Deze jonge mannen zijn niet schuldig aan wat in Indonesië is gebeurd, het is de Nederlandse regering die schuldig is. Waarom erkent Nederland niet dat Indonesië een vrij land was? Als ons land dat wel zou doen, zou het niet steeds weer opgerakeld hoeven worden.

Een oorlog kent alleen maar verliezers en is nooit goed te praten, ook al zijn er in een oorlog ook goede dingen gebeurd. De Indonesiërs hebben er recht op dat hun geschiedenis op een correcte manier wordt geschreven en niet wordt verzwegen.