Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Opinie - Wethouder Torunoglu moet zich uitspreken

OPINIE - Auteur Tjerk Langman is commissielid voor de LPF in Eindhoven.

Op 9 november werden veel mensen verdwaasd wakker toen ze vernamen dat Donald Trump geheel onverwacht president van de Verenigde Staten van Amerika was geworden. Waar ik verheugd was, was het voor velen een grote schok. Zo ook voor onze wethouder Yasin Torunoglu.

Facebook
In zijn verbijstering plaatste hij meteen een post op Facebook met de tekst ' The American horror, soort brexit gevoel maar dan erger'.

Hij sprak zich hiermee duidelijk uit tegen Trump en tegen de Brexit en dat is zijn goed recht. We leven immers in een samenleving die vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft en dat moeten we koesteren.

Erdogan
Helaas weigert deze wethouder al maanden om zich ook uit te spreken over de Turkse kwestie en met name over president Erdogan.

Na de mislukte coup in Turkije heeft Erdogan meer dan 60.000 soldaten, politiefunctionarissen, rechters, leraren en ambtenaren gearresteerd of ontslagen. Ook wil hij de doodstraf weer invoeren. Fanatiek jaagt hij op Gülen-aanhangers in binnen- en buitenland. Ook in Nederland.

Meerdere malen hebben Eindhovense raadsleden aan wethouder Torunoglu gevraagd zich uit te spreken over de Turkse kwestie en over Erdogan. Maar Torunoglu blijft zwijgen als het graf. En dat is hypocriet omdat de Turkse kwestie ook in onze stad speelt. Gülen-aanhangers hier hebben te maken gehad met vernielingen en er was een pro-Erdogan demonstratie op het Stadhuisplein. Er is grote zorg over de toekomst van Turkije en de richting die Erdogan in wil.

Roots
Dus roep ook ik wethouder Yasin Torunoglu op om zich uit te spreken. Wat vindt u van de Turkse kwestie en wat vindt u van de handelwijze van Erdogan? Wie A zegt moet ook B zeggen. Wie Trump veroordeelt en geschokt is door de Brexit heeft zeker ook zijn mening over de huidige situatie in Turkije. Het land waar uw roots liggen.