Volledig scherm
EPA

Opinie - Zorg eerst dat rede terugkomt in debat

OPINIE - De auteur is F. Buskens uit Veldhoven.


Het is vijf over twaalf, helaas.

Brexit, Erdogan en Trump
Argumenten blijken niet meer te tellen. Redelijkheid bestaat niet meer. We dachten dat het wel over zou gaan. Dat rede, het argument, het verstand altijd wint. Na Brexit, Erdogan en Trump weten we, het komt nooit meer goed. Wat kunnen we er in Nederland nog tegen doen?

Bij Pauw met D66-leider Alexander Pechthold werd een poging gedaan. Maar het is vechten tegen de bierkaai. Volgens de nieuwe spelregels is 'een mening' hebben voldoende, hoe pervers en onredelijk ook. Een mening – nergens op gebaseerd, tegen alle logica in, racistisch en dom – het maakt niet meer uit, het mag. Ieders mening dient gerespecteerd te worden. 'Because it's my opinion', zei de gemiddelde Trump-stemmer. Fact checking onzin? Als dat waar is zal er toch iets moeten veranderen.

Niet mee weg laten komen
Daar zullen we het eerst eens over moeten hebben. Dus niet verder gaan met een programma of debat totdat duidelijk is dat deze of gene mening wel of niet hout snijdt. Mensen er niet mee weg laten komen. Niet opgeven dat de rede altijd geldt. En niet enkel de ongefundeerde mening, ook niet als die van de straat komt. Fout is fout. Dus ook in de Tweede Kamer in een debat met PVV-leider Geert Wilders.

Losse populistische flodders niet meer, nooit meer accepteren, maar in redelijkheid door-discussiëren, al wordt het drie uur in de nacht. Nu is het dweilen met de kraan open. Tegen onredelijkheid moet iets gedaan worden. De populist kan, moet ervan overtuigd worden dat zijn standpunt onjuist is, niet gebaseerd is op feiten. Als de rede niet terug komt in het debat, kunnen we er net zo goed onmiddellijk mee stoppen.

De populist
De tactiek van de populist is consequent chaos trappen en zeker niet met constructieve, onderbouwde, haalbare oplossingen komen. Gebruik die techniek ook, maar dan met de rede, blijf vragen stellen, kom voorlopig vooral niet meer met oplossingen, want 'men' wil ze blijkbaar niet horen. F. Buskens