Volledig scherm
PREMIUM
Staartblauwtje. © RV

Prikkebeen op pad

ColumnLangzaam loop ik het hooiland in. Ik voel me een beetje als Meester Prikkebeen. Misschien moet ik dit even uitleggen: Meester Prikkebeen was de hoofdrolspeler in de eerste Nederlandse tekenstrip. Hij holde met zijn lange spillebenen met een netje achter vlinders aan in een verwoede poging ze te vangen en op zijn hoed te prikken. Een koddige, wereldvreemde man.

Quote

Het is wél een leuke vlinder, hij moest alleen knalroze zijn

Lange benen spelen ook nu een rol, maar het netje is ingeruild voor een camera en ik ben speciaal op zoek naar blauwtjes. Blauwtjes zijn veel te kleine dagvlinders waarvan de vele soorten ook nog eens erg op elkaar lijken. Ook dat nog. Ik kreeg een melding uit Brabants Landschap-natuurgebied de Valkenhorst van de insectenwerkgroep van de KNNV Eindhoven, daar vloog een staartblauwtje! Heel zeldzaam. 

De staartblauwtjes duiken pas sinds kort op in het zuiden van ons land. Waarschijnlijk speelt de klimaatopwarming een rol. Maar ja, het is wél een leuke vlinder, hij moest alleen knalroze zijn en vier keer zo groot. Maar goed, ik hoop hem voor het eerst van mijn leven te ontmoeten in het geurende hooiland. De zon schijnt uitbundig en steeds meer blauw fladdert om me heen.