Volledig scherm
Kiki Bertens vorig jaar in actie tijdens de Libéma Open op de grasbanen in Rosmalen. © ANP

Provincie moet tennis-sport stevig omarmen

OpinieDe auteurs zijn Jacco Eltingh (technisch directeur van de KNLTB) en Guus van der Wolde (initiatiefnemer van TopTennis040). Zij vinden dat tennis als tweede sport in ons land veel bijdraagt aan een vitale en sociale samenleving, met wat steun kan die rol nog aanzienlijk worden versterkt

De tennissport is springlevend in Brabant. Van 10 tot 16 juni kunnen we allemaal weer genieten van de Libéma Open: het jaarlijks terugkerende tennisevenement op en rond de grasbanen in Rosmalen. Als bezoeker kun je binnenlandse en buitenlandse ATP- en WTA-topspelers als Grigor Dimitrov en Kiki Bertens in actie zien. En je kunt zelf ook in beweging komen. Want er wordt van alles georganiseerd rondom de grasbanen.

Dit soort evenementen zetten Brabant krachtig op de kaart. Ondertussen zorgen innovaties in de sport ook voor gunstige toekomstperspectieven. Hoogste tijd voor de provinciale politiek om de tennissport in de nieuwe bestuursperiode steviger te omarmen.

Brabant is de grootste tennisprovincie van de KNLTB met maar liefst bijna 300 tennisverenigingen en iets meer dan 100.000 leden. Kleinschalige maar ook grootschalige en internationale evenementen vinden plaats in Brabant. Naast de Libéma Open zijn dat onder andere de FED Cup (afgelopen februari in 's-Hertogenbosch) en het internationale (rolstoel)jeugdtoernooi Amjoy Cup eind juni in Veldhoven. Deze evenementen draaien niet alleen om topsport. Ze brengen ook een golf van enthousiasme en sportieve energie teweeg. Vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven zijn nauw betrokken.

Sportevenementen

Uit analyses blijkt dat een tennisevenement als Libéma Open met een gering bedrag aan financiële steun zorgt voor een veelvoud aan extra bestedingen in de provincie. Met side-events in de aanloop naar, tijdens of na het evenement breng je de tennissport voor iedereen nóg dichterbij en kun je de reikwijdte van het tennisevenement vergroten. Dit betekent dat activiteiten in meer gemeenten kunnen plaatsvinden en zo mogelijk provincie-breed worden uitgerold. Side-events gericht op allerlei doelgroepen, denk aan schooljeugd, ouderen, rolstoeltennissers, G-tennissers stimuleren tot meer bewegen. Daarnaast binden ze ondernemers aan sport. Ze hebben daarom een belangrijke maatschappelijke en economische impact. Sportevenementen vergroten op allerlei vlakken de dynamiek in Brabant. Daarom investeert de KNLTB ook komende periode met haar partners in nationale en internationale sportevenementen. En er gebeurt nog zoveel meer op tennisgebied in Brabant. Bijvoorbeeld het initiatief TopTennis040, dat onze volledige support krijgt. Het streven is om de tennissport naar een next level te tillen door deze creatief te mixen met de wetenschappelijke ontwikkelingen in Brainport. De kracht van dit project ligt in de samenwerking met ondernemers, onderwijs, overheid en wetenschap. Hierdoor worden mensen gestimuleerd om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. En krijgt nieuw talent de kans zich te ontplooien.

Wij roepen de provinciale politiek op om de tennissport in Brabant steviger te omarmen. Met de groeikansen van deze sport en de ambities van de provincie zelf, zoals zij die verwoordt in de sportagenda, is het daar nu tijd voor. Samen met de provincie en vertegenwoordigers uit onderwijs, ondernemers, overheid en koepelorganisaties kunnen we tennis als top- én breedtesport in Brabant versterken. Nadrukkelijk wijzen we daarbij op de verbindende eigenschappen van de tennissport. Denk aan de verbinding tussen breedtesport en topsport. De verbinding van de inwoners van Brabant: jong, oud, met en zonder beperking, met uiteenlopende culturele achtergronden. De verbinding van sport met het bedrijfsleven, het onderwijs, de leisure-sector en de zorg. Er is nog zoveel te winnen!

Unieke eigenschappen

Waarom juist de focus op tennis? Tennis is niet voor niets de tweede sport in ons land. Het heeft een aantal unieke eigenschappen. Het combineert motoriek, oog-hand coördinatie, voetenwerk, tactisch inzicht, uithoudingsvermogen met samenspel. Deze sport beoefen je het hele jaar door en is geschikt voor alle leeftijden. Op ons KNLTB-symposium benadrukte neurowetenschapper prof. dr Erik Scherder ook de gunstige effecten ervan op de ontwikkeling van kinderen: Tennis heeft eigenlijk alle benodigde ingrediënten voor een goed werkend brein. Je beweegt, je wordt uitgedaagd, je doet nieuwe dingen en het spel is nooit hetzelfde. Dat is voor het brein van jonge kinderen essentieel. Die kinderen gaan het ook echt beter doen op school."

Tennis is een sport die bijdraagt aan een vitale en sociale samenleving. Laten we samen in Brabant een hoogwaardige tenniskalender realiseren voor sporters, toeschouwers en de zakelijke markt. Met grote en kleinere evenementen en side-events, het hele jaar rond, die elkaar versterken en mensen ertoe aanzetten om meer te bewegen. Een kalender met activiteiten gericht op verschillende doelgroepen - jeugd, 17+ talent, topsporters, mensen met een beperking, ouderen - verspreid over locaties in de provincie.