Het Evoluon.
Volledig scherm
Het Evoluon. © Vincent Wilke

Schenk Evoluon aan gemeente

OPINIE | POLLDe auteur van onderstaand opinieartikel is John Spelbrink uit Eindhoven.

Ja hoor, de kogel is door de kerk of liever gezegd door het Evoluon. De 'wijze' directie van Philips heeft besloten om het gebouw maar in de verkoop te doen.

Poll

Philips moet Evoluon aan gemeente Eindhoven schenken

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
2106 stemmen

Een woordvoerder zegt dat 'Philips enorm trots is op dit architectonische bouwwerk dat gerealiseerd is om kennis en interesse voor techniek aantrekkelijk te presenteren, wat zeker meegenomen wordt in het besluitvormingsproces'.

Welnu, hier is al jaren niets meer van terug te vinden. Het lijkt er eerder op dat dit futuristische gebouw een blok aan het been van Philips is geworden. In werkelijkheid bedoelt hij natuurlijk dat Philips er alles aan zal doen een zo hoog mogelijke verkoopprijs te bedingen om het maximale uit elke vierkante meter grond te halen.

Trots

Philips heeft het Evoluon ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het concern aan de stad Eindhoven 'aangeboden'. Het zou de directie van Philips sieren als zij voor een symbolisch bedrag het Evoluon en het bijbehorende terrein zou schenken aan de gemeente Eindhoven, zodat Eindhovenaren aan hun (klein)kinderen kunnen laten zien waarom we met zijn allen ooit zo trots op Philips waren en mensen hun ziel en zaligheid voor het bedrijf gaven.

Ik denk dat dit een utopie is, omdat de huidige directie van Philips er enkel en alleen in geïnteresseerd is om zichzelf te verrijken, ook als dit ten koste van cultuur en historie gaat. Ik noem dit barbaarmanagement.